Enhedslisten kalder Wammen i samråd om NSA

Skrevet af admin

19/06/2014

Mest læste i dag

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) skal komme med en god forklaring på USA's sikkerhedstjeneste NSA's mulige adgang til informationer fra danske internetkabler.

Det mener Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, Han kalder forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i samråd om, hvordan lovgivningen tillader den slags overvågning.

- Dette hul skal lukkes, så borgernes ret til privatliv beskyttes, siger Nikolaj Villumsen i en pressemeddelelse.

Han reagerer på oplysninger i dagbladet Information fra amerikaneren Edward Snowden, som arbejdede i NSA, før han via Hongkong flygtede til Rusland.

Ifølge Snowden samarbejderForsvarets Efterretningstjeneste (FE) tæt med NSA om at tappe data fra fiberkabler.

- Afsløringen er en bombe i den danske overvågningsdebat. Nu har vi klart dokumenteret, at FE er dybt involveret i masseovervågningen i samarbejde med NSA. Det er ganske enkelt uacceptabelt, siger Nikolaj Villumsen.

Da oplysningerne kan være personfølsomme, kan det ifølge ham være et overgreb på grundlæggende rettigheder.

- Det er dybt grænseoverskridende, at NSA har adgang til e-mails, sms'er og telefonsamtaler. Det er en krænkelse af vores grundlæggende frihedsrettigheder, som regeringen burde værne om, mener Nikolaj Villumsen.

Forsvarsministeren vil ikke kommentere FE's mulige aktiviteter. Han understreger over for Information, at FE's mulige samarbejde med andre efterretningstjenester "sker inden for dansk lov".

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, henviser til Nicolai Wammens forsikringer.

- Når han forsikrer, hvordan det er, så må jeg jo stole på det. Jeg sidder ikke i kontroludvalget (i Folketinget, hvis medlemmer i dybeste fortrolighed og med den strengeste tavshedspligt orienteres om arbejdet i FE og Politiets efterretningstjeneste, PET, red.), siger Søren Espersen.

/ritzau/