Enhedslisten klar med asyl til USAs mest eftersøgte mand

»Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at han er meget truet på sin sikkerhed, og han har brug for et sted, hvor han kan leve beskyttet. Han spørger selv til Island, men en anden mulighed kunne være Danmark,« siger IT-ordfører Stine Brix (Ø).

Hun mener, at vi skylder Edward Snowden en tak for at have fortalt Washington Post og The Guardian, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA under programmet »Prism« siden 2008 blandt andet har overvåget sociale medier i et forsøg på at opsnappe oplysninger om planlagte terroraktioner.

»Han rejser en afgørende principiel diskussion, som har betydning for hele det globale samfund, omkring, hvordan vores internet fungerer og ikke mindst, hvilke rettigheder vi har til privatliv,« siger Stine Brix.

IT-ordføreren vil nu spørge justitsminister Morten Bødskov (S) til mulighederne for at give Edward Snowden asyl.

Stine Brix foreslår selv at bruge den såkaldte friby-ordning, der egentlig er målrettet forfattere, som er kommet i klemme i deres hjemland, fordi de har brugt deres ytringsfrihed i en grad, som myndighederne ikke bryder sig om.

Edward Snowden har været ansat i CIA og har blandt andet arbejdet som teknisk assistent. Han har de sidste fire år arbejdet for Booz Allen Hamilton, som er en af de virksomheder, der arbejder med forsvarskontrakter. Han havde således et ganske godt og bredt kendskab til både NSA og CIA og de programmer, de arbejdede med.

Afsløringen fra Snowden, der gemmer sig i Hongkong, har vakt ekstra stor opstandelse i USA, da de kommer i kølvandet på en afsløring af, at efterretningstjenesterne rutinemæssigt får udskrifter af telefonselskabernes lister over kundernes opringninger, så de kan se, hvem der ringer til hvem, og hvor længe samtalerne varer.

Dagens Gossip