Enhedslisten kræver langvarig gidselsag kulegravet

Skrevet af admin

02/11/2013

Dagens topnyheder

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) må iværksætte en tilbundsgående undersøgelse af, hvorfor der skulle gå over to år, før seks søfolk - herunder to danskere - fra skibet Leopard blev frigivet.

Det siger Enhedslistens udenrigsordfører Christian Juhl, der har henvendt sig til ministeren med krav om en undersøgelse.

- Den sag skal ikke gå i glemmebogen, vi må lære af det her. Lige efter frigivelsen fik pressen skylden, især Ekstra Bladets kampagne, men det kan ikke kun være pressens skyld. Det er for nemt at give pressen skylden, siger han til Ritzau og fortsætter:

- Vi må have svar på, hvilken betydning andre aktører som rederiforeningen, Udenrigsministeriet, efterretningstjenesten og de private professionelle forhandlingsfirmaer haft på, at gidselperioden blev så lang.

Han vil også have undersøgt det, som han kalder rederiet Shipcrafts passive holdning i forhandlingerne med piraterne, og hvilken indflydelse det har haft på den langvarige tilfangetagelse af søfolkene.

- Det er hensynsløst over for de søfolk, der havde så store lidelser af at sidde så længe som gidsler i Somalia, og det er meningsløst ikke at drage de bedst mulige erfaringer fra sagen, siger Christian Juhl.

Han peger på, at erhvervs- og vækstministeren - der også er søfartens minister - kan iværksætte en forpligtende kommissionsundersøgelse.

- Det er muligt ifølge sølovens bestemmelser, siger Christian Juhl.

Enhedslisten mener, at myndighederne bør have adgang til at pålægge en arbejdsgiver at bruge en professionel forhandler for arbejdsgiverens egen regning.

- Så vil vi ikke komme i en situation, hvor der ingenting sker. Det er simpelthen uacceptabelt, siger Christian Juhl.

Kravet om en uvildig undersøgelse kommer efter, at Havarikommissionen i denne uge frikendte rederiet Shipcraft for at have svigtet sikkerheden op til selve angrebet på dets skib.

Men forløbet efter kidnapningen af søfolkene skal også kulegraves, mener Enhedslistens ordfører.

De seks søfolk - herunder de to danskere Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz - fik den kedelige rekord at have siddet længst tid som gidsler i nyere danmarkshistorie.

/ritzau/