Enhedslisten: Løkke bør straks acceptere flygtningekvote

Enhedslisten opfordrer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til straks at meddele EU, at Danmark er klar til at tage sin forholdsmæssige andel af de 160.000 flygtninge, som kommissionsformand Jean-Claude Juncker kræver, at EU-landene fordeler mellem sig.

- Jeg håber, at andre partier vil bakke op om den opfordring, lyder det fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Juncker opfordrer EU-landene til at acceptere en tvungen fordeling af 160.000 flygtninge her og nu og et permanent system til fordeling af flygtninge under fremtidige kriser.

- Det vil være fantastisk godt, hvis Europa kan blive enig om at fordele 160.000 flygtninge, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det er til gengæld skuffende, at EU-Kommissionen stort set ikke planlægger, at Europa skal foretage sig noget i forhold til at støtte de nærområder, som løfter mere end 90 procent af flygtningeopgaverne.

Ønsket om en fælles fordeling af flygtninge på tværs af EU-landene får dog ikke Enhedslisten til at anbefale, at Danmark dropper sit retsforbehold.

Johanne Schmidt-Nielsen påpeger desuden, at asylpolitikken specifikt er undtaget fra den såkaldte tilvalgsordning, som danskerne skal stemme om til december.

Enhedslisten ønsker en mellemstatslig aftale, hvor EU-landene aftaler at fordele flygtningene. Det nuværende system, der bygger på Dublinforordningen, er partiet nemlig ikke tilhænger af.

Det tilsiger, at asylansøgeres sager skal behandles i det første EU-land, de kommer til.

- Dublinforordningen går i princippet ud på, at de lande, der tilfældigvis har Europas ydre grænser, skal håndtere hele flygtningeproblematikken. Det er både urealistisk og uretfærdigt.

- Der er i den grad brug for en fordelingsnøgle, som både bør tage udgangspunkt i de enkelte landes størrelse og deres økonomiske formåen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip