Enhedslisten modsætter sig dansk radarbidrag mod IS

Der var bred lydhørhed i Folketinget, da Venstre-regeringen torsdag fremlagde sit forslag om at erstatte det nuværende kampfly-bidrag med en radarstation på Al Asad-basen i Irak.

Men Hverken Alternativet eller Enhedslisten bakker op om beslutningen om, at en dansk radar skal sende informationer om troppebevægelser og andet rundt til Islamisk Stats modstandere.

- Det er ingen naturlov, at vi skal give militær understøttelse til undertrykkende regimer i Mellemøsten, og derfor støtter vi heller ikke at stille en radar til rådighed for regimet i Bagdad, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

- Jeg synes, det var bekymrende, at det i dag ikke var muligt at få et klart svar fra forsvarsministeren (Carl Holst, red.) på, hvem der kan få glæde af de radarbilleder.

- Vi er bekymrede for, om de radar-informationer på en eller anden måde kan tilflyde eksempelvis det syriske regime, siger han.

Radarbidraget placeres på Al Asad-base i det centrale Irak, hvor danske soldater allerede er udstationeret som led i forsøget på at træne irakiske regeringsstyrker i kampen mod IS.

De har arbejdet sideløbende med F-16-bidraget, der har opereret fra luftbasen Al-Jaber i Kuwait.

Fly-bidraget har fløjet over et halvt tusinde missioner i irakisk luftrum. Det er langt mere, end man på forhånd havde regnet med, da man udsendte de i alt syv fly i oktober sidste år, og i sommer krævede flymekanikerne så at få en pause.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip