Enhedslisten ønsker dansk tilbagetrækning fra Afghanistan

Skrevet af admin

10/05/2016

Dagens topnyheder

Der skal sættes en stopper for det danske militære bidrag til Afghanistan.

Det mener Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, forud for tirsdagens møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Her vil regeringen ifølge Ritzaus oplysninger oplyse, at Danmark øger sit militære bidrag til den Nato-ledede mission i Afghanistan med navnet Resolute Support Mission.

- Krigen i Afghanistan har været dybt forfejlet. Den langvarige krig har kostet mange civile afghanere og danske soldater livet. Vi bør på ingen måde øge den militære tilstedeværelse, men trække tropperne hjem, siger Nikolaj Villumsen.

Det nuværende danske bidrag er på omkring 80 personer. Bidraget er fokuseret omkring rådgivning, støtte og træning af de afghanske sikkerhedsstyrker og er centreret omkring hovedstaden Kabul.

De nærmere detaljer om det øgede danske bidrag bliver efter planen først røbet tirsdag eftermiddag efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Ifølge Ritzaus oplysninger drejer det sig om et lettere øget bidrag med flere udsendte folk. Der er ikke tale om mere udstyr.

- Den afghanske befolkning har ikke fået demokrati eller tryghed, og Taliban er historisk stærkt. Det er på tide, at vi sætter en stopper for den forfejlede militære indsats.

- Erfaringerne fra Afghanistan viser tydeligt, at vi ikke kan skabe demokrati og stabilitet med bomber. Vi bør derfor i stedet satse på politiske og humanitære løsninger, siger Nikolaj Villumsen.

- Vi bør arbejde for en politisk løsning, som sikrer en fred mellem Taliban og den afghanske regering, så der kommer en stabil situation, hvor det bliver muligt at opbygge et civilsamfund og dermed på sigt skabe demokrati og frihed, siger han.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) deltager i mødet i Det Udenrigspolitiske Nævn med planlagt begyndelse klokken 13.00.

Danmark har haft soldater i Afghanistan siden 2002.

/ritzau/