Enhedslisten ønsker medarbejderdemokrati på finansloven

Det er både store og små beløb, der er med på Enhedslistens ønskeseddel til finansloven ved forhandlingsbordet i Finansministeriet.

Mens Enhedslistens hovedkrav er 2,5 milliarder kroner ekstra til velfærd, så lyder et andet forslag, at der fremover afsættes fire millioner kroner årligt til at oprette et nyt "Videnscenter for arbejdspladsdemokrati og kooperativer".

- Vi har i Danmark en lang tradition for kooperative virksomheder, men udviklingen er gået lidt i stå, når vi sammenligner os med andre lande, siger Enhedslistens erhvervsordfører, Stine Brix.

Hun henviser til, at der i lande som USA, Japan og Storbritannien i de seneste år er sket en opblomstring af nye demokratiske virksomhedsformer, hvor medarbejderne helt eller delvist ejer virksomhederne eller er sikret demokratisk indflydelse.

Derfor skal det nye videnscenter blandt andet foreslå regelændringer, som kan skabe bedre vilkår for kooperativer, og rådgive virksomheder, der ønsker at starte op eller overgå til demokratiske ejer- eller driftsformer.

- Når vi vil fremme kooperativer og arbejdspladsdemokrati er det ikke bare et spørgsmål om demokrati. Det er også, fordi vi kan se på de internationale erfaringer, at kooperativer er langt mere modstandsdygtige i krisetider end andre selskabsformer, siger Stine Brix.

Hun peger på, at en EU-undersøgelse har vist, at virksomheder med høj inddragelse af medarbejderne har været de mest robuste virksomheder i forbindelse med finanskrisen.

Enhedslisten har den seneste uge været hyppige gæster hos finansminister Bjarne Corydon (S) til forhandlinger om næste års finanslov.

Søndag aften er der indkaldt til et nyt møde mellem parterne, men der er indtil videre intet tegn på gennembrud i forhandlingerne.

/ritzau/

Dagens Gossip