Enhedslisten presser på for at få flere praktikpladser

Bagved Panuminstituttet i København er byggeriet af et 15-etagers forskertårn, Mærsk Bygningen, i fuld gang. Mens 655 millioner kroner er doneret af Mærsk, finansierer statens Bygningsstyrelsen resten af de 1,4 milliarder kroner, det koster at opføre de i alt 42.700 kvadratmeter.

På byggepladsen er der imidlertid ikke en eneste lærling. Det til trods for, at godt 12.000 erhvervsskoleelever ifølge seneste opgørelse fra Undervisningsministeriet mangler en praktikplads, skriver Berlingske.

Det har affødt kras kritik fra blandt andet fagforbundet 3F – i samme stil som Metroselskabet fik en hård medfart, da det sidste år kom frem, at der kun var to lærlinge med til at bygge den nye Cityring i hovedstaden.

Eksemplerne viser ifølge Enhedslisten, at der skal skrappere midler, end de eksisterende i brug, hvis virksomheder og bygherrer skal tage uddannelsesansvaret på sig. Partiet foreslår nu at udvide brugen af uddannelsesklausuler – der forpligter virksomheder til at ansætte elever – så det fremover bliver obligatorisk hver eneste gang, der går offentlige kroner til anlægsprojekter, byggerier eller eksempelvis renovationsarbejde.

»Når et universitet bygger ud, eller et plejehjem skal renoveres, skal der bruges klausuler og ansættes elever. Mange selvejende institutioner modtager og bruger penge fra det offentlige, og de skal være med til at løfte uddannelsesansvaret,« siger uddannelsesordfører Rosa Lund (EL) som et eksempel.

Hun understreger, at manglen på praktikpladser er øverst på partiets dagsorden i de kommende forhandlinger om en erhvervsskolereform.

Ved sidste års finanslov aftalte regeringen og Enhedslisten, at der i udbudsrunder skal overvejes brug af klausuler, og der skal gives en forklaring, hvis klausulerne fravælges. Men ifølge Rosa Lund er det med den nuværende »bløde formulering« for nemt at snige sig udenom. En opgørelse fra 3Fs Byggegruppe fra september viste, at 58 af landets 98 kommuner i dag bruger uddannelsesklausuler i deres udbud.

Også fagbevægelsen efterspørger flere uddannelsesklausuler. LO-sekretær Ejner K. Holst kalder dem et »fornuftigt redskab til at sikre nok praktikpladser«. Og hos fagforbundet 3F vurderer uddannelseskonsulent Steen Boesen, at der er potentiale nok i de kommende milliardstore, statslige anlægsbyggerier til at kunne afhjælpe manglen på praktikpladser, så længe det sikres, at det bliver reglen at tage elever ind:

»Når det offentlige putter penge i kassen, så skal man vise uddannelsesansvar, og der skal lærlinge på byggeriet. Vi har set skridt i den rigtige retning, efter vejledningen er blevet tydeligere, men vi forstår ikke, hvorfor det ikke bare er en regel,« siger han.

Han hæfter sig ved, at der er klausuler knyttet til Femernbælt-byggeriet og i regionernes sygehusbyggerier. Men det taler i hans optik kun for at kræve det hos alle.

»Vi skal have de sidste med, og vi ser gerne, at det var noget, alle skulle, såvel staten, som kommuner og regioner,« siger han.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) understreger, at det offentlige skal gå forrest og bruge uddannelsesklausuler, når det er muligt – og hun er ikke afvisende for at skærpe forpligtelsen, men det vil afhænge af områderne.

»Det vil være forskelligt fra ministerium til ministerium. Jeg kommer med et lovforslag, hvor jeg forpligter de selvejende uddannelsesinstitutioner til at bruge klausuler under visse betingelser,« siger hun.

Venstres uddannelsesordfører Peter Juel Jensen afviser imidlertid enhver snak om at tvinge uddannelsesklausuler igennem – og også Dansk Byggeri ønsker at gå frivillighedens vej, forklarer uddannelseschef Louise Pihl. Her ser man partnerskabsaftaler, der indtil videre er indgået med 20 kommuner, som en mere konstruktiv tilgang.

»Mange tror, at vi kan løse praktikpladsproblemet med klausuler, og så enkelt er det ikke. Det enkelte projekt og arbejdsopgaverne skal vurderes,« siger hun og uddyber, at projekter af særlig kort varighed eller med høje tekniske krav eksempelvis ikke kan få knyttet uddannelsesklausuler på sig.

Dagens Gossip