Enhedslisten revser tolkeaftale efter nyt afslag

Aftalen fra 2013, der skal hjælpe de afghanske tolke, som arbejder for dansk militær i Afghanistan, trænger til et eftersyn.

Det mener Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, efter at det er kommet frem, at en 26-årig afghansk tolk har fået afslag på ophold i Danmark.

- Jeg mener, at det er en skandale, at folk, der sætter deres liv i fare for at hjælpe Danmark, ikke kan få ophold i landet. Det er fuldstændig uanstændigt, siger Eva Flyvholm til Ritzau.

Tolkeaftalen blev indgået i 2013 af den daværende S-R-SF-regering og Venstre, Liberal Alliance og Konservative.

Pakken skulle give tolkene mulighed for at få hjælp lokalt eller visum i Danmark, hvis de opfylder en række kriterier - blandt andet hvis de er i fare efter at have hjulpet Danmark.

- En af grundene til, at vi ikke var med, var, at det ville give en dårlig beskyttelse af tolkene. Der er simpelthen for mange tolke, der ikke får den hjælp, de har krav på. Den her sag viser, at der er noget i vejen, siger Eva Flyvholm.

Hun understreger, at der fortsat skal være forskel på, om man søger visum eller asyl.

- Alle, der har arbejdet som tolke, skal have mulighed for at få visum. De har et særligt krav på at få visum. Men det er klart, at asylbehandlingen skal foregå på lige vilkår med andre asylansøgere.

- Der skal ikke være nogen som helst tvivl om, at når man som tolk hjælper danske soldater, skal det også komme en til gode, hvis man søger om ophold og asyl i Danmark, lyder det fra Eva Flyvholm.

Mandag sagde forsvarsminister Carl Holst (V) til Ritzau, at han er tilfreds med tolkeaftalen. Men han siger samtidig, at han er åben over for at kigge på, om der er steder, aftalen kan forbedres.

/ritzau/

Dagens Gossip