Enhedslisten roser Astrid Krag for »gode og nødvendige indgreb«

»Der er nogle ting, som umiddelbart springer i øjnene som gode og nødvendige indgreb. For eksempel at man vil give regionerne bedre mulighed for at kunne etablere en almen praksis i de områder, hvor der ikke er det i forvejen, fordi vi har et stort problem med at sikre, at alle danskere har adgang til en praktiserende læge,« siger sundhedsordfører Stine Brix (Ø).

De praktiserende lægers organisation, PLO, har gennem konflikten stået stejlt på, at regionerne ikke skal kunne tvangsflytte læger til Udkantsdanmark, og sundhedsminister Astrid Krag (SF) lover med lovindgrebet, at det ikke kommer til at ske.

»Vi vil ikke flytte på en eneste praksis, hvis lægen ikke vil. Der er altså ikke tale om at give nogen marchordre,« sagde ministeren, da hun præsenterede lovforslaget til et indgreb fredag middag.

Og det er fornuftigt ifølge Stine Brix, der ikke tror på, at tvangsflytning giver gode læger.

»Derfor må løsningen være, at hvis man ikke kan få en almen praktiserende læge til at slå sig ned i et af yderområderne i Danmark, så må regionerne tage et ansvar for, at der er en anden form for lægedækning. Det kan for eksempel være, at regionen har en klinik, hvor man ansætter nogen til at arbejde som praktiserende læge,« siger hun og bakker dermed op om den del af regeringens lovforslag.

En anden del af forslaget lægger op til, at regionerne kan sende drift og praksis i udbud, og det er Stine Brix ikke begejstret for.

»Jeg synes, vi grundlæggende har en god model i dag, hvor den enkelte læge driver sin butik, og hvis det ikke kan lade sig gøre, kan regionen gå ind i stedet for. Vi vil sikre os, at det her ikke fører til mere udlicitering eller privatisering. Min frygt er jo, at man får en almen praksis, som først og fremmest tænker på at tjene penge og ikke så meget på den behandling, som borgerne skal have,« siger hun.

Lovforslaget fra Astrid Krag og regeringen forlænger desuden aftalen mellem PLO og Danske Regioner ét år frem til september 2014. Dermed får parterne »ro til at forhandle økonomien på plads«, lyder det fra sundhedsministeren.

Dagens Gossip