Enhedslisten: Salg af DONG svækker dansk energipolitik

Regeringen har reelt opgivet at bruge DONG til at understøtte de danske energipolitiske målsætninger, mener Enhedslistens energiordfører, Per Clausen (Ø), efter det onsdag kom frem, at Finansministeriet og DONG er nået til enighed med den amerikanske investeringsband Goldman Sachs og pensionsselskaberne ATP og PFA om hovedbetingelserne for en investering, der vil medføre, at Goldman Sachs, ATP og PFA investerer i alt 11 milliarder kroner i DONG Energy A/S ved tegning af nye aktier,

»Jagten på størst mulig profit bliver det eneste afgørende for DONG, ellers ville en sådan bank ikke investere i DONG,« siger Per Clausen.

Han mener, at der er tale om et udsalg af grundlæggende danske interesser i at kunne bruge et statsejet energiselskab som en strategisk aktør i virkeliggørelsen af danske energipolitiske målsætninger om overgang til vedvarende energi.

»Det, der aldrig lykkedes under 10 års borgerlig regering, er nu lykkedes på to år for en socialdemokratisk ledet regering,« siger Per Clausen.

Han lover dog, at partiet ikke vil give op uden kamp.

»Enhedslisten vil naturligvis gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre dette udsalg. Vi vil konfrontere de andre partier med deres tidligere udsagn om, at de ikke længere mente, at et salg af DONG var aktuelt og bede om en forklaring på, hvorfor de nu er vendt tilbage til den liberalistiske privatiseringsvej, siger Per Clausen.

Fordelingen af de nye aktier betyder, at Goldman Sachs køber sig ind for 8 milliarder kroner, ATP tegner aktier for 2,2 milliarder kroner, og PFA skyder 800 millioner kroner i DONG og at Goldman Sachs og ATP vil blive repræsenteret i DONG Energys bestyrelse.

Parterne er også enige om at søge en børsnotering af DONG Energy gennemført, men hvis DONG Energy ikke er blevet børsnoteret efter aflæggelsen af regnskabet for 2017, har de nye investorer mulighed for at sælge deres aktier tilbage til staten på allerede aftalte vilkår.

Dagens Gossip