Enhedslisten: Selvhjælp baner vej for nedskæringer

Ældre skal have ret til at sige nej, når de bliver tilbudt hjælp til selv at kunne klare støvsugning, guldvask og opvask.

Det mener Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, nu da socialminister Annette Vilhelmsen (SF) har præsenteret regeringens nye ældreudspil.

- Det er fint med mere hjælp til selvhjælp. Men rehabilitering skal - ligesom velfærdsteknologi - indføres i respekt for de ældres selvbestemmelse, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Udspillet fokuserer på, at de ældre skal blive i stand til at klare sig selv. Det lægger blandt andet op til, at det bliver et krav, at kommunerne tilbyder rehabilitering til de ældre.

Som hovedregel vil de ældre skulle gennemgå et rehabiliteringsforløb, inden de får tilbudt hjemmehjælp.

Socialordføreren ser det som et udtryk for, at det i fremtiden bliver sværere at få hjemmehjælp.

Udspillets fokus på selvhjælp baner vej for nye nedskæringer i ældreplejen, frygter regeringens parlamentariske grundlag, som dog er åben for forhandlinger.

- Der er mange plusord om de ældres livskvalitet i regeringens udspil, og vi deltager gerne i forhandlingerne, siger han.

- Men der mangler klare rettigheder til de ældre, ligesom udspillet ikke retter op på de dramatiske nedskæringer, der har fundet sted i ældreplejen de sidste fem-seks år, fortsætter Finn Sørensen.

Sidste år var det netop ældreplejen, der fik finanslovforhandlingerne mellem regeringen og Enhedslisten til at bryde sammen.

Det centrale stridspunkt var, om kommunerne skulle tvinges til at give de ældre bad to gange om ugen. Enhedslisten ville have skrevet kravet ind i serviceloven.

Det afviste regeringen, som i stedet indgik en aftale med den blå blok. Aftalen afsatte en milliard kroner årligt til et løft af ældreområdet.

/ritzau/

Dagens Gossip