Enhedslisten ser Thorning som Staunings modsætning

»Jeg synes, der er meget stor forskel. Stauning og mange socialdemokrater med ham gjorde en stor indsats for at skabe vækst i Danmark og for at opbygge et velfærdssamfund. Helle Thorning gør for mig at se det omvendte. Hun skærer ned på meget af den velfærd, vi har, for - som hun siger - at skabe vækst. Det er efter min mening mere klassisk borgerlig politik end klassisk socialdemokratisk politik,« siger Stine Brix til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber:

»For mig er Stauning en af velfærdsstatens grundlæggere. Hans varemærke var at prioritere lighed og prioritere, at der var sociale sikringer for de arbejdsløse og de personer, der var hårdt ramt af 30ernes krise. Der ser man det modsatte nu, hvor man skærer voldsomt ned på vilkårene for syge, førtidspensionister og arbejdsløse«.

Dermed er Stine Brix uenig med Peter Nedergaard, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Han mener, at Stauning ville befinde sig på nutidens socialdemokratiske højrefløj. Peter Nedergaard mener, at Socialdemokratiet med Jens Otto Krag som formand i 1960erne gik imod partiets grundlæggende værdier fra Staunings tid.

»Når mange socialdemokrater i dag vender sig mod skattelettelser, tror jeg, det skyldes, at de ikke kender partiets rødder. I stedet er det partiets periode fra 60erne, der er kendt, og der handlede det jo om at skabe en meget stor velfærdsstat. Der er et par generationer af socialdemokrater, der er gået for langt til venstre, og derfor kan det være svært at huske, hvad Socialdemokratiet oprindeligt stod for,« siger han til Information.

Stine Brix mener ikke, sammenligningen holder vand.

»Jeg synes, at Helle Thorning på mange måder gør det modsatte af, hvad Stauning gjorde,« siger hun og giver udtryk for, at man skal kigge til Storbritannien for at finde en socialdemokratisk politiker, som minder om den danske statsminister:

»Hun minder mere om Tony Blair. Han var den første europæiske socialdemokrat, som skabte et socialdemokrati, der var langt mere nyliberalistisk, end man havde set tidligere,« siger hun.

Dagens Gossip