Enhedslisten skærper krav til finanslov

Forslaget er stillet af en række af partiets medlemmer og er vedtaget, efter at den nuværende regering »ikke har villet skabe den forandring, der var brug for efter ti år med nyliberalt VKO-styre,« som det hedder.

I forslaget opstiller man en række krav til regeringen, som blandt andet går på, at Enhedslisten under ingen omstændigheder kan stemme for næste års finanslov, hvis den indeholder forringelser, og »opsummerer et års nedskæringspolitik, gennemført med partier til højre i salen«.

»Enhedslisten ønsker ikke at vælte regeringen, men det bliver sværere og sværere at redde den fra at begå selvmord. For os er de konkrete resultater afgørende, og derfor opgiver vi ikke og lader ikke et forsøg være ugjort,« står der i det vedtagne forslag.

Enhedslistens årsmøde vedtager samtidig, at partiet »på et tidligt tidspunkt« vil præsentere sine konkrete krav til næste års finanslov.

Ifølge politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) bliver det i år endnu sværere end sidste år at stemme for regeringens finanslov, og dermed kan regeringen altså blive tvunget til at udskrive valg.

»Jeg tror, de fleste i salen har det ligesom mig: Det ser meget, meget sort ud. Regeringen har jo nærmest forlovet sig med højrefløjen og fører en politik, der er stik modsat det, de gik til valg på,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

»Jeg har ikke set regeringens finanslovudspil endnu - de er ikke kommet med det, så det er svært for mig at vurdere. Men med den linje, regeringen fører, hvor man med kirurgisk præcision tager fra de mennesker, der har mindst, så synes jeg, at det ser sort ud,« siger hun.

Årsmødet vedtog foruden det konkrete forslag også en tilføjelse til forslaget, som dikterer, at den endelige beslutning, om Enhedslisten skal stemme for en finanslov eller ej, også afhænger af »en aktuel politisk og strategisk vurdering«, hvor en række yderligere aspekter skal inddrages.

Dagens Gossip