Enhedslisten: Thorning skal stille krav til Obama

Ifølge Enhedslisten bør Thorning således benytte lejligheden til at stille håndfaste krav til Obama om et stop for den amerikanske efterretningstjenestes overvågning af ganske almindelige borgere.

Desuden mener Enhedslisten, at USA øjeblikkeligt skal indstille sin jagt på whistlebloweren Edward Snowden, som har fået asyl i Rusland efter sine meget omdiskuterede afsløringer af den amerikanske overvågning.

»Det er en oplagt mulighed for at kræve, at USA stopper sin overvågning af danske statsborgere og indstiller sin klapjagt på whistlebloweren Edward Snowden«, siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen (Ø.)

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at den amerikanske efterretningstjeneste kigger med, når hr. og fru Jensen bruger internettet, og derudover synes jeg, at vi fra dansk side skylder Edward Snowden tak for at have afsløret den her omfattende overvågning,« siger han.

Fra russisk side har man valgt at give den amerikanske, spionanklagede Snowden asyl frem for at udlevere ham til retsforfølgelse i hjemlandet, efter han afslørede, hvordan USA systematisk har registreret e-mails og telefonopkald.

Spørgsmål: Men Snowden har brudt amerikansk lov. Hvorfor skal Danmark så kræve, at USA stopper jagten på ham?

»Det, som afsløringerne har vist, er jo, at amerikanerne er gået langt over stregen, hvilket også har medført bred kritik fra en lang række europæiske lande,« siger Nikolaj Villumsen.

Spørgsmål: Men er det Thorning, der skal gå ind og diktere den amerikanske lovgivning ved at sige, af de ikke skal forfølge en mand, der har brudt loven?

»Problemet er, at amerikanerne krænker dansk suverænitet og privatlivets fred ved den systematiske overvågning, og det bliver vi nødt til at kritisere over for vores nære allierede.«

Spørgsmål: Men tror du, Thorning vil have held med at fortælle Obama, at de ikke skal retsforfølge en mand, der har overtrådt amerikansk lovgivning?

»Heldigvis er vi ikke alene fra danske side. Der er en omfattende international kritik, der er rejst i for eksempel Tyskland og flere andre europæiske lande. Statsministeren kommer ikke til at være alene med sin kritik, men jeg synes, det er vigtigt, at den bliver fremført fra dansk side, når Thorning møder Obama,« siger Nikolaj Villumsen.

Mødet mellem de to ledere finder sted 4. september i forbindelse med den amerikanske præsidents besøg i Sverige 4. og 5. september.

Formålet med mødet er ifølge Statsministeriet at »drøfte nordisk-amerikanske samarbejde«.

Dagens Gossip