Enhedslisten trækker minister ind i Uber-sag: "Det er pinligt og skandaløst"

Skrevet af admin

05/03/2016

Mest læste i dag

Pinligt og skandaløst.

Sådan lyder det fra Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen, efter det er kommet frem, at Invest in Denmark, en del af Udenrigsministeriet, og fonden Copenhagen Capacity har hjulpet den omstridte virksomhed Uber med at etablere sig.

- Det er helt skandaløst. Man burde have vidst, at der i andre lande har kørt diskussioner om Ubers forretningsmetoder og kritik af piratkørsel. Og så kan man ikke bare ukritisk hjælpe sådan en virksomhed, så må man lige tjekke op og se, hvad det er for noget.

- Man kan jo se, at andre dele af det offentlige myndighedssystem, har kunnet se, at der var noget galt. To timer efter, at Uber kom til Danmark, meldte Trafikstyrelsen dem til politiet. Det virker som om, at den ene hånd ikke ved, hvad den anden gør, siger han.

Det er Avisen.dk, der lørdag skriver, at den omstridte amerikanske virksomhed Uber fik hjælp fra de to offentlige institutioner, da de skulle etablere sig i Danmark i 2014.

Hos Invest in Denmark vil man stoppe rådgivningen, hvis Ubers forretning bliver kendt ulovlig, siger kontorchef i Udenrigsministeriet Dorte Bech Vizard, chef for Invest in Denmark til Avisen.dk

- Det er samtidig klart, at hvis domstolene når frem til, at en virksomheds aktiviteter ikke lovligt kan udføres i Danmark, så indstiller vi rådgivningen.

Hos Copenhagen Capacity forklarer man til Avisen.dk, at man hjælper virksomheder som Uber med blandt andet at finde ud af, hvordan danske skatteforhold er.

- Det er en type services, vi tilbyder alle udenlandske virksomheder, siger Copenhagen Capacitys direktør Claus Lønborg til Avisen.dk.

Men det er ikke i orden, mener Finn Sørensen, som sammen med transportordfører Henning Hyllested (EL) vil tage fat i udenrigsminister Kristian Jensen (V) og stille spørgsmål til, hvad det er for nogle procedurer og holdninger, som ligger bag en sådan praksis fra Udenrigsministeriets side.

- Vi skal sandsynligvis have kaldt ministeren i samråd, siger han.

Hos De Radikale ser de det dog ikke som et problem.

- Der er udfordringer med Uber, både i forhold til skatteforhold og forbrugersikkerhed. Det skal vi have styr på.

- Men det betyder ikke, at Invest in Denmark og Copenhagen Capacity ikke skal forsøge at få udenlandske investorer til landet, siger transportordfører Andreas Steenberg.

Han mener, at der skal være plads til Uber i Danmark, men at der skal styr på lovgivningen.

- Det, der er forkert, er, at vi ikke har fået lavet en moderne taxalov, som kan håndtere ny teknologi som Uber, men det er mest en udfordring for Christiansborg.

Og så længe Uber ikke er dømt for noget, skal de have den samme hjælp, som andre virksomheder, mener De Konservative.

- Det er helt i orden, at de får den type hjælp, som andre virksomheder også kan få, siger transportordfører Rasmus Jarlov.

/ritzau/