Enhedslisten truer regeringen for en dagpengeløsning

Det er hvert år kotyme, at den siddende regering til afslutningsdebatten får flertal bag en vedtagelse om det forgangne års resultater og de politiske planer videre frem. Lykkes det ikke i år, vil det ikke få øjeblikkelige konsekvenser for regeringen, men det vil være et symbolsk nederlag, der udstiller det iskolde forhold til Enhedslisten og det faktum, at regeringen balancerer på et svagt parlamentarisk grundlag.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen (Ø), afviser, at der skulle være tale om »tomme trusler«:

»Det er et klart vink med en vognstang til regeringen om, at den ikke kan regne med vores stemmer, hvis ikke den giver os indrømmelser på dette område. På den lange bane er det vel uholdbart for regeringen at have et udestående, som er afgørende for os i forhold til at stemme for deres politik,« siger han.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), plejer at forhandle vedtagelsen til afslutningsdebatten hjem med Enhedslisten.

»Jeg synes, det er parlamentarisk drilleri, og jeg går ikke ind for ultimative krav. Det er ærgerligt, hvis det ikke lykkes mig at forhandle en vedtagelse hjem i år, men helt nøgternt kan jeg ikke forestille mig, at Enhedslisten kan samle et flertal imod os på dagpengene,« siger Magnus Heunicke.

Enhedslisten har længe presset på for en løsning for dagpengemodtagerne, og det var den såkaldte uddannelsesordning – der gav de ledige et ekstra halvt år på uddannelsesydelse, svarende til kontanthjælp – som i efteråret fik støttepartiet til at gå med i regeringens finanslov. Dengang blev det aftalt, at uddannelsesordningen skulle evalueres inden dens udløb 1. juli, og det får kun Enhedslistens vrede til at stige i temperatur, at de har rykket regeringstoppen to gange for et evalueringsmøde uden at få fastsat en konkret dato.

»Der skal efter vores opfattelse findes en løsning inden udgangen af juni, så vi må sige til regeringen, at vi har et stærkt behov for at komme i gang nu,« siger Per Clausen.

Så sent som i dag afviste ordførere fra både S og R at ændre på dagpengeordningen eller iværksætte nye midlertidige initiativer.

Socialdemokraternes Magnus Heunicke siger, at regeringen selvfølgelig vil tage det aftalte møde med Enhedslisten.

»Men jeg vil ikke tage forskud på de drøftelser, vi skal have. Vi følger situationen nøje, og så har vi lavet en vækstplan til 90 mia. kroner til at sikre arbejdspladser til de mennesker, men hvor var Enhedslisten i det arbejde?« spørger den politiske ordfører.

Støttepartiets optrappede retorik kommer i kølvandet på, at SFs bagland ved partiets landsmøde i weekenden lagde massivt pres på ledelsen for at kæmpe for forbedringer for de ledige. Også fagbevægelsen er ude med klare opfordringer til regeringen om at finde en løsning nu og her.

Ifølge LO-sekretær Ejner K. Holst er det utopi at tro, at regeringens initiativer på vækst og jobskabelse kan afbøde de problemer, der truer lige om hjørnet.

»Ingen forestiller sig, at vækstpakken når at virke inden sommerferien. Regeringen står i fuldstændig samme situation nu, som den stod i, da man forlængede dagpengeretten, og da man indførte akutpakke 1, akutjobordningen og uddannelsesordningen. På den korte bane bliver vi nødt til at kigge på, hvad vi gør med de mennesker, der mister deres dagpenge til sommer,« siger han og anbefaler konkret regeringen at forlænge akutpakke 1 og uddannelsesordningen, indtil der kan findes en mere permanent løsning.

Står det til de Radikale, er der dog hverken ændringer af dagpengesystemet eller flere ad hoc-løsninger i sigte.

»Vi mener, at det skal være slut med ekstraordinære tiltag, og det er også derfor, at vi ikke lægger op til nye akutløsninger. Vækstplanen er rigtig vigtig, for der skal fokus på varig jobskabelse og bedre konkurrenceevne, så virksomhederne tør ansætte folk igen. Dagpengereformen har brug for noget stabilitet, og så skal vi bygge nogle tiltag på ryggen af den, som kan skabe job,« siger arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq (R).

Han forventer blandt andet en givtig effekt af den kommende revision af arbejdsmarkedsindsatsen, som det såkaldte Carsten Koch-udvalg skal komme med forslag til efter sommerferien.

Dagens Gossip