Enhedslisten vil beskytte whistleblowere

»Afsløringerne under Operation Green Desert viser med al tydelighed, at der er behov for en whistleblower-ordning i forsvaret, så man ikke jagter budbringeren, men i stedet går efter det formodentlige lovbrud, som har fundet sted,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø), der i sidste uge sendte et forslag ud til Folketingets forsvarsordførere om en såkaldt whistleblower-ordning, så personer fremover kan lække kritisable eller ulovlige forhold uden at gå på kompromis med deres loyalitets- eller tavshedspligt.

Hos Socialdemokraterne er forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S) ikke afvisende over for forslaget, men anfører, at der er flere hensyn at tage ved udformningen af en eventuel whistleblower-ordning.

»Det må aldrig være sådan, at offentligt ansatte ikke kan sige deres mening, hvis noget er galt. Omvendt skal det heller ikke blive sådan, at fortroligheden går fløjten. Så spørgsmålet er, hvordan ordningen kan udformes, og hvem der i givet fald skal tage sig af henvendelser fra potentielle whistleblowers. Man kan sige, at jeg er positiv-kritisk over for forslaget,« siger Bjarne Laustsen.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen, som understreger, at »der er behov for at prøve noget nyt« vil efter sommerferien stille beslutningsforslaget om ordningen.

Dagens Gossip