Enhedslisten vil forbyde dobbeltmandater

Skrevet af admin

04/03/2014

Dagens topnyheder

Enhedslistens fremgang får nu partiets ledelse til at foreslå et forbud mod dobbeltmandater.

Et flertal i Enhedslistens hovedbestyrelse ønsker på det kommende årsmøde at ændre partiets vedtægter, så valgte kun kan "besidde et folkevalgt erhverv som byrådsmedlem, regionsmedlem eller folketingsmedlem", skriver Information.

Medlem af Folketinget, byrådet i Aalborg og hovedbestyrelsen, Per Clausen, er én af dem, som støtter forbuddet mod dobbeltmandater.

Hovedbestyrelsen vil dog kunne tillade dobbeltmandater i "afgrænsede perioder", ligesom forbuddet ikke får tilbagevirkende kraft, men først træder i kraft ved det næste valg.

- Det er arbejdsmæssigt ikke holdbart i det lange løb at være medlem af både Folketinget og en kommunal- eller regionsbestyrelse.

- Men når jeg nu godt synes, at det kan lade sig gøre i mit tilfælde, skyldes det, jeg har nedtrappet mit arbejde i Folketinget og givet afkald på en række ordførerskaber samt posten som gruppeformand, siger Per Clausen til Information.

Netop Per Clausen blev, som den første i Enhedslistens historie, sat i situationen, da partiet ved kommunalvalget i november gik frem fra nul til tre mandater i Aalborg.

Når hovedbestyrelsen - med stemmerne ni for og seks imod (mens fire undlader) - foreslår vedtægtsændringen, skyldes det da også "den store fremgang for Enhedslisten".

Liste Ø fik ved det seneste folketingsvalg 12 mandater og står i den seneste meningsmåling, Voxmeter har lavet for Ritzau, til 21 mandater.

Per Clausens afløser som gruppeformand og medlem af hovedbestyrelsen Stine Brix er til gengæld modstander af forbuddet mod dobbeltmandater.

- Det er dumt at udelukke muligheden for, at folk kan stille op til flere ting - herunder Folketinget. Det afgørende må være, om man mener, at folk kan forvalte deres embeder. Ikke om de sidder flere steder, siger Stine Brix til Information.

/ritzau/