Enhedslisten vil gældssanere DSB

Partiet vil lade staten overtage DSBs gæld på 17,5 milliarder kroner, og ifølge Enhedslistens trafikordfører, Henning Hyllested (Ø), er det muligt at finde de ekstra 600 millioner kroner, som gældssaneringen til DSB vil koste statskassen i tabte renteindtægter, hvis ellers SRSF-regeringen og dens støtteparti kan blive enige om, at det er en god idé.

»Vi har jo en finansminster som kan finde 90 milliarder til en vækstplan. Så kan han vel også finde en halv milliard til at hjælpe DSB, hvis regeringen ellers mener det alvorligt med at støtte den kollektive trafik,« siger Henning Hyllested til Information.

DSBs gæld er ifølge Information tredoblet over det seneste årti, og tidligere på måneden nedlagde lokomotivførerne arbejdet med den begrundelse, at det økonomiske pres på DSB har fået selskabet til at sætte sikkerheden over styr på en række områder.

Radikales fungerende politiske ordfører, Rasmus Helveg Petersen (R), er også bekymret over DSBs anstrengte økonomi.

»Men det er ikke givet, at det er det, vi vil prioritere en ekstra halv milliard til. Det skal ses i forhold til den samlede prioritering - og det er netop det, som finansloven er. Men det er et legitimt og sympatisk forslag, som jeg godt kan forstå. Vi er alle sammen bekymrede over DSBs skrantende økonomi. Men om det er muligt at prioritere i en situation, hvor der er andre begrænsninger, det er netop det, man skal sidde og forhandle om,« siger Rasmus Helveg Petersen til Information.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra transportminister Henrik Dam Kristensen (S), men ifølge Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn (S), er regeringen allerede »rigeligt ambitiøse« i forhold til den kollektive trafik.

»Socialdemokratiet kigger selvfølgelig altid på Enhedslistens forslag. Men det er ikke nogen selvstændig målsætning for os, at staten skal påtage sig en større gæld og større udgifter. DSB skal gerne tilbage dertil, hvor det har en sund økonomi og hvor det kan bidrage til selskabets egen gældsafvikling. Vi synes, at vi er rigeligt ambitiøse i forhold til den kollektive trafik«.

DSB har ikke ønsket at kommentere Enhedslistens forslag.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip