Enhedslisten vil ikke sende børnecheck ud af landet

Regeringen må se langt efter støtte til sit ønske om at give EU-borgere ret til fuld dansk børnecheck efter første arbejdsdag på dansk grund.

Blå blok har i samlet flok afvist tanken, der kommer på baggrund af en henvendelse til regeringen fra EU-Kommissionen.

Og heller ikke Enhedslisten støtter forslaget, som det ligger nu.

- Vi frygter, at regeringens linje fører til mere social dumping. Danske virksomheder skal ikke kunne spekulere i lavere løn til udlændinge på baggrund af, at børnechecken kan sendes til børn i udlandet, siger partiets socialordfører, Finn Sørensen.

- Børnechecken er beregnet på at dække omkostningerne ved at have børn her i landet, ikke i Polen eller i Rumænien, siger han.

Enhedslisten stiller to krav til regeringen, hvis der skal findes fælles fodslag i sagen.

- Regeringen kan få et flertal sammen med Enhedslisten, hvis den vil sikre, at børnechecken kun udbetales til børn, der opholder sig her i landet, og hvis den vil støtte vores krav om en arbejdstilladelse, der sikrer, at udlændinge ansættes på lige vilkår med danske lønmodtagere, siger Finn Sørensen.

Forslaget fra regeringen kommer efter, at EU-Kommissionen i sommer rettede henvendelse til Danmark for at få renset ud i de optjeningsprincipper, som VK-regeringen i sin tid indførte for, at EU-borgere kan opnå dansk børnecheck.

Regeringen rettede administrativt ind efter EU, men det skete uden at fremsætte ændringerne for Folketinget gennem et egentligt lovforslag på området.

Det fik i januar Dansk Folkeparti til at beskylde regeringen for grundlovsbrud.

/ritzau/

Dagens Gossip