Enhedslisten vil stoppe »jobdræbende« sanktioner mod kommuner

»For os af det helt afgørende, at finansloven bliver jobskabende. Men det her sanktionsregime er jobdræbende. Man mister tusindvis af arbejdspladser i den borgernære velfærd hvert år. Det går ud over den enkelte borger og samfundsøkonomien,« siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

Ifølge Kommunernes Landsforening resulterede frygten for økonomisk straf i form af nedskæringer i bloktilskuddet sidste år i underforbrug i 89 af landets 98 kommuner. Kommunerne brugte samlet 5,3 milliarder kroner mindre i 2012 end planlagt. Var pengene blevet brugt, havde de skabt op mod 10.500 arbejdspladser, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Da økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), »jo selv har kritiseret«, at kommunerne ikke bruger de penge, de har til rådighed, »så må regeringen se indad«, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Politiken.

Hun fortæller, at stod det til Enhedslisten, så skulle man helt fjerne sanktionerne. Støttepartiet vil imidlertid gerne diskutere andre løsninger, og en mulighed er ifølge Enhedslisten, at man sænker straffen, eller at kommunerne først straffes, når budgetoverskridelsen når en vis grænse.

Margrethe Vestager ønsker ifølge Politiken ikke at kommentere finansloven, før regeringen fremlægger sit forslag til den på tirsdag. De Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen (R), ser ikke umiddelbart muligheder for at løsne kommunernes tøjler:

»Budgetloven er vedtaget med et bredt flertal i Folketinget, og den synes jeg, vi skal holde fast i. Kommunerne har mulighed for at bruge de penge, de budgetterer til. Og det er der i forvejen masser af rum til«

Dagens Gossip