Enhedslisten vil stoppe social dumping i finanslov

Hovedentreprenøren skal sikre, at underbetalte østeuropæiske arbejdere ikke udkonkurrerer danske ansatte med ublu vilkår. Derfor skal de med et såkaldt kædeansvar hæfte for, hvad deres underentreprenører gør ved et byggeprojekt.

Det siger Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen. Hun vil bekæmpe social dumping, når Enhedslisten forhandler næste års finanslov med regeringen.

- Der er behov for at indføre kædeansvar, altså sørge for, at hovedentreprenøren bliver forpligtet til at sikre, at der er styr på det ned igennem geledderne, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Regeringen afviste at indføre kædeansvar, da den sidste efterår forhandlede finanslov med Enhedslisten. Til gengæld har regeringen styrket kampen mod social dumping ved et øget samarbejde mellem Skat, politi og Arbejdstilsynet.

Enhedslisten vil også indføre sociale klausuler for virksomheder, som udfører offentlige opgaver. Arbejdsklausuler betyder, at danske løn- og arbejdsvilkår gælder, når staten sender en opgave i udbud. Derimod er det frivilligt for kommunerne.

- Hvis private virksomheder samarbejder med det offentlige - uanset om det er stat, kommune eller region - så er det helt oplagt at stille krav til, at arbejdet udføres på danske løn- og arbejdsvilkår, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

/ritzau/

Dagens Gossip