Enhedslisten vil tvinge regeringen til at sætte foden ned over for EU

Det er meldingen fra Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), der i lighed med en række borgerlige partier i Berlingske mandag kræver handling.

»Vi vil forslå, at vi i Folketinget pålægger regeringen at drage til Bruxelles og sætte foden i jorden og insistere på, at EU ikke skal komme og undergrave vores velfærdsordninger,« siger Villumsen.

Den seneste tid har en række EU-afgørelser på SU-området betydet, at et større antal EU-borgere får ret til at hæve uddannelsesstøtte end hidtil. Desuden har EU underkendt det danske optjeningsprincip, der forhindrede EU-borgere i at modtage børnepenge allerede fra første dag.

Ifølge Nikolaj Villumsen presser afgørelserne den danske velfærd.

»EU-domstolen lægger et massivt pres på velfærdssamfundet ved at sige, at samtlige EU-borgere har ret til SU. Det holder jo ikke. SU er noget, som vi betaler over skattebilletten, og det er et af de goder, vi får, ved at have det velfærdssystem, som vi har i Danmark. Det skal EU ikke ødelægge.«

Spørgsmål: Det kan godt være, at Folketinget kan nå til enighed om, at man vil lægge pres på EU, men er der reelt noget at gøre, når EU-domstolen har truffet sin afgørelse?

»Hvis man ikke prøver, så opnår man i hvert fald ingenting. Og jeg synes, det er ganske uholdbart, hvis ikke den danske regering har mod nok til at drage til Bruxelles og insistere på, at det kan være anderledes,« siger Nikolaj Villumsen.

Dommene fra EU kommer ikke til at påvirke den danske statskasse i stort omfang. Ifølge regeringen vil udgifterne til for eksempel SU stige med omkring 200 millioner kroner, mens afgørelsen omkring optjeningsprincippet kommer til at koste i omegnen af 15 millioner kroner årligt.

Mindre beløb eller ej er der behov for at sige fra, påpeger Nikolaj Villumsen:

»Jeg synes, det er helt principielt, at vi bliver nødt til at slå fast, at det simpelthen ikke er i orden, at EU gang på gang angriber nationale velfærdsordninger. Det sker i Danmark, men det sker også i mange andre EU-lande. Det er ikke sådan et Europa, jeg synes, vi skal have.«

Dagens Gossip