»Enhedslistens krav er slet ikke så ultimative«

Enhedslistens hovedkrav til en kommende finanslov er, at der skal ansættes tusindvis af varme hænder på de borgernære velfærdsområder.

Helt konkret foreslår regeringens parlamentariske grundlag, at der oprettes 8.000 offentlige velfærdsstillinger, men det krav er slet ikke så ultimativt, som det lyder. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Det er nogle vanskelige forhandlinger for Enhedslisten, for de er tvunget til at spille hårdt ud for at presse og flytte regeringen. Derfor kommer de med nogle udspil, som i hvert fald ikke bliver gennemført i forholdet 1:1, for det har regeringen ikke råd til. Men man skal lægge meget mærke til den retorik, Enhedslisten fremfører kravene med. Lytter man efter, er retorikken pletrenset for ultimative krav. De er slet ikke så ultimative,« siger han.

Thomas Larsen understreger samtidig, at regeringen rent faktisk har en interesse i at lade sig presse af Enhedslisten, fordi mange af de røde vælgere vil bifalde flere offentligt ansatte på plejehjem og i daginstitutioner.

»Det kan være en fordel for regeringen at give sig på nogle punkter, så der kommer nogle flere offentligt ansatte på velfærdsområdet. Det vil være enormt velkomment i regeringens eget bagland, og det vil også være en kærkommen mulighed til at vise vælgerne, hvad regeringen vil gøre i forhold til, hvad Venstre vil gøre med sin nulvækst,« fastslår han.

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) understreger, at de mange tusind velfærdsstillinger »er et helt centralt krav« for, at Enhedslisten kan tilslutte sig en kommende finanslov.

»Når der er råd til at bruge milliarder på at lette skatten for virksomheder og mennesker med høje indkomster, så må der også være råd til at sikre anstændig velfærd til vores børn og ældre medborgere,« siger hun.

Men trods den hårde retorik vil de to parter finde hinanden og indgå en finanslovsaftale, vurderer Thomas Larsen.

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det vil lykkes parterne at nå til enighed. Det er alene et spørgsmål om, hvor meget Enhedslisten kommer igennem med. Partiet arbejder målrettet for at komme ind i et forhandlingsspor og for at komme ind i Finansministeriet og forhandle med Bjarne Corydon (S) og Margrethe Vestager (R) i håbet om rent faktisk at finde frem til en løsning,« siger han.

Dagens Gossip