Enighed om våbenhvile i Ukraine

Skrevet af admin

20/02/2014

Dagens topnyheder

Indbyggerne i Ukraines hovedstad Kijev kan se frem til en stille nat, efter at landets præsident Viktor Janukovitj og oppositionens ledere onsdag er blevet enige om en våbenhvile.

Beslutningen blev nået på et møde onsdag aften mellem oppositionslederne Vitalij Klitsjko og Arsenij Jatsenjuk og den ukrainske præsident, der bekræfter våbenhvilen på sin hjemmeside.

- Baseret på resultaterne af mødet annoncerer parterne en våbenhvile og begyndelsen på en forhandlingsproces med henblik på at afslutte blodsudgydelserne og påbegynde en stabilisering af situationen i landet til gavn for civil fred, lyder det i en erklæring.

Tirsdag eskalerede demonstrationerne i Ukraine og udviklede sig til de værste sammenstød i landets tre måneder lange konflikt mellem Janukovitj og modstandere af regeringen.

Demonstranterne, der kræver præsidentens afgang, genbesatte byens rådhus, og kampklædt politi svarede igen og stormede protestlejrene på Uafhængighedspladsen, hvor demonstranter kastede brandbomber, skød med fyrværkeri og kastede sten mod politiet.

Mindst 25 personer er blevet dræbt og over 500 er såret.

Våbenhvilen kommer aftenen inden, at Polens, Frankrigs og Tysklands udenrigsministre lægger vejen forbi Kijev, før de klokken 14 torsdag mødes med deres EU-kolleger i Bruxelles for at diskutere, om EU skal indføre sanktioner mod Ukraine.

Onsdag aften dansk tid advarede USA's præsident Barack Obama om, at det vil få konsekvenser, hvis situationen fortsætter i det uroplagede land.

- Vi vil holde nøje øje med situationen og erkender, sammen med vores europæiske partnere og det internationale samfund, at det vil få konsekvenser, hvis folk træder over stregen.

- Og det inkluderer, hvis det ukrainske militær blander sig i hvad, der bør være problemer, der kan løses af civile, siger den amerikanske præsident.

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen siger, at Ukraines bånd med Nato vil blive "alvorligt beskadiget", hvis landets militær blander sig i oppositionens protester.

/ritzau/AFP