Enorm askesky rejser sig fra japansk vulkan

Skrevet af admin

29/05/2015

Dagens topnyheder

En vulkan er gået i udbrud på en ø i det sydlige Japan, og en hasteevakuering er i gang. En enorm askesky skyder flere kilometer i vejret.

Film, der er optaget af Japans meteorologiske tjeneste, har fanget det øjeblik, hvor aske, røg og lava bliver udspyet fra vulkanen Shindake, der ligger på Kuchinoerabu i den allersydligste egn af Japan.

Støvskyen har nået en højde på ni kilometer, oplyser den meteorologiske tjeneste. Udbruddet blev fulgt af et fem minutter langt vulkansk jordskælv.

På tv-billeder kan man se lavastrømme, der står i kaskader ned ad bjergsiden og har retning mod øens havn.

Den eneste flugtvej for øens knap 140 beboere er med båd fra byens havn.

Det nationale flyselskab, ANA, er begyndt at omdirigere sine fly for ikke at komme i karambolage med støvskyen, men alle fly afgår som planlagt.

Det lille øsamfunds leder, Nobuaki Hayashi, har fortalt japansk radio om, hvordan han oplevede vulkanudbruddet, der skete klokken 10 om formiddagen.

- Mørk røg steg temmelig højt, men jeg var ikke i stand til at se hvor meget. Men det blev mørt udenfor, forklarer han.

Andre siger, at de hørte et "højt brag", da der kom liv i vulkanen.

Shindage har været holdt under observation siden et udbrud sidste år, og der har været opretholdt en forbudszone på to kilometer.

Myndighederne erklærede hurtigt alarmniveau fem, der er maksimum, og iværksatte en evakuering af øens beboere.

- Det er muligt, at udbrud af samme styrke kan ske igen i fremtiden. Vi advarer beboerne mod lavastrømme og beder folk om at overholde påbuddene om evakuering, siger en leder for det meteorologiske instituts vulkan-afdeling.

/ritzau/AFP