Enorm forskel i regningen til byggelystne danskere

Forskellen i gebyrpriser på byggetilladelser varierer enormt fra kommune til kommune herhjemme, og hvis en virksomhed som i ovenstående tilfælde vil opføre en fabrikshal på 5.000 kvadratmeter, så overstiger prisforskellen mere end 870.000 kroner fra den dyreste kommune til den billigste.

Det er en ny analyse fra Dansk Byggeri og Landbrug & Fødevarer, der viser, at der er ganske markante forskelle på den regning, som kommunerne i år sender videre til byggelystne borgere eller virksomheder, der skal have tilladelse til at opføre boliger eller erhvervsbygninger. Særligt hovedstaden og Sjællands kommuner er dyre.

I Dansk Byggeri undrer man sig over de store udsving.

»Det er iøjnefaldende, at nogenlunde samme byggesag kan svinge i pris på mere end 800.000 kroner. Det må alt andet lige give stof til eftertanke. Der kan selvfølgelig være lokale hensyn, der kan forklare nogle af forskellene, men slet ikke i det omfang, vi ser i dag,« siger kommunalpolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Lea Stentoft.

Når forskellene er så markante, skyldes det, at landets kommuner har vidt forskellige måder at beregne byggesagernes pris på, og det er op til den enkelte kommune at bestemme, hvilken praksis man vil følge.

I nogle kommuner sender man en regning for det tidsforbrug, som arbejdet med tilladelsen tager, mens andre beregner prisen ved at se på byggeriets antal kvadrat- eller kubikmeter. Det er især i sidstnævnte tilfælde, at regningen kan løbe løbsk.

I nogle af de billigste kommuner går kommunerne ind og hjælper med betalingen, da man på den måde gør det mere attraktivt for erhvervslivet at bygge netop her.

Dansk Byggeri mener ikke, at det vil få virksomheder til at fravælge provinsen, hvis byggesagspriserne i hovedstaden kommer mere på niveau med provinskommunerne.

»Det tror jeg ikke. Det kommer ikke til at blive billigere alle steder, men det kommer til at blive billigere de steder, hvor vi ser de her uhyrlige gebyrer. Jeg synes, det vægter højere, at vi får nogle mere rimelige priser,« siger Lea Stentoft.

Prisforskellen er mest markant, når det gælder erhvervslivets større bygninger, men spændet mellem de dyre og de billige kommuner findes også, når borgere skal have tilladelser til at opføre parcelhuse.

I Lyngby-Taarbæk Kommune i Nordsjælland skal man således slippe 15.000 kroner i gebyr for en byggetilladelse, mens regningen for sagsbehandling for et lignende hus blot koster 1.700 kroner i Holstebro, viser analysen fra Dansk Byggeri og Landbrug & Fødevarer.

Regeringen har allerede øje på problematikken. I udspillet »Vækstplan DK«, der blev fremlagt i sidste måned, foreslår regeringen, at der »oprettes en ensrettet gebyrmodel«. Regeringen vil udregninger efter kvadratmeter til livs.

»Udgangspunktet skal være, at kommunerne opkræver gebyr efter tidsforbrug, men at kommunerne selv har mulighed for at fastsætte timeprisen,« hedder det i udspillet.

Det er forventningen, at regeringen lander en aftale med de borgerlige partier efter påske.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip