Enormt flertal siger ja til ny forfatning i Egypten

Egypten skal have en ny forfatning. Onsdag sluttede den to dage lange folkeafstemning, og ifølge de lokale medier, er der på over 90 procent af stemmesedlerne sat et kryds i "ja"-boksen.

Valgdeltagelsen kan komme til overstige 55 procent, og ja-flertallet kan overstige 95 procent, siger en central kilde fra indenrigsministeriet til en tv-station.

Resultatet af afstemningen bliver offentliggjort fredag.

Det Muslimske Broderskab havde opfordret til at boykotte valget.

Broderskabet støtter den tidligere præsident Mohamed Mursi, som militæret fjernede fra magten i juli.

Det klare flertal for en ny grundlov kan bane vej for, at forsvarschef Abdel Fattah al-Sisi vælger at stille op som kandidat ved det præsidentvalg, som er det næste store punkt på Egyptens politiske dagsorden. Der er ikke fastsat nogen dato for et valg endnu.

Onsdag var der ikke helt den samme ballade i forbindelse med afstemningen, som tilfældet var tirsdag, da ni personer mistede livet under sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og Mursi-tilhængere. Omkring 250 blev anholdt.

Onsdag blev 79 tilbageholdt af politiet, men der er ingen meldinger om dræbte.

Den nye forfatning skal afløse den, som Mohamed Mursi fik vedtaget, efter at han var blevet valgt som præsident i juni 2012.

Da Mursi kaldte til folkeafstemning, deltog cirka 33 procent af de omkring 55 millioner vælgere, og cirka 64 procent stemte for forfatningen.

Tilhængere af den nye forfatning mener, at den blandt andet vil give egypterne større ytringsfrihed og bedre rettigheder for kvinder. Samtidig kan den øge magten til militæret, politiet og retsvæsnet, lyder det.

Den midlertidige præsident, Adly Mansour, opfordrede befolkningen til at møde op i stemmelokalerne.

- Folket må vise terroristerne, at de ikke frygter noget, sagde han tirsdag.

- Afstemningen drejer sig ikke bare om forfatningen. Den skal også bane vej for, at landet kan få en folkevalgt præsident og parlament, sagde han.

Mansours regering har lovet, at egypterne efter forfatningsafstemningen skal til både præsident- og parlamentsvalg.

Uro og ustabilitet har præget Egypten siden, at den mangeårige præsident Hosni Mubarak blev væltet ved revolutionen for cirka tre år siden.

Mange egypteres håb om økonomisk fremgang og en bedre levestandard er endnu ikke blevet indfriet.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip