Entreprenør betaler 3 millioner efter lønsnyd

Mandag blev der indsat 250.000 kroner ind på 3F's konto. Pengene stammer dels fra den bod, som Pihl & Søns underentreprenør Budomex fredag erkendte at skulle betale for ikke at have overholdt overenskomsten, dels fra en tidligere idømt bod  for et andet brud på overenskomsten.

Overenskomstbruddene drejer sig blandt andet om manglende rettidig løn, søgnehelligdagsbetaling og pension til de ansatte på de to store århusianske byggerier for Navitas og Bestseller.

Ud over boden har Budomex betalt den løn, de er forpligtet til som minimum at betale deres ansatte efter overenskomsten. Det drejer sig om en efterbetaling på to millioner kroner. Søgnehelligdagsbetalingen giver de polske ansatte ekstra 340.000 kroner. Samtidig har selskabet indbetalt omkring en halv million kroner til de ansattes pensionskonti hos PensionDanmark, så de ikke længere er bagud med betalingen. Dermed har Budomex i alt betalt over 3 millioner kroner som følge af underbetaling af ansatte i byggebranchen.

3F rydder op
- Hvor det i første omgang drejede sig om at indgå overenskomster med de udenlandske firmaer, er vi gået et skridt videre. Gennem en ekstraordinær indsats har vi sikret os, at overenskomsten faktisk også bliver overholdt, siger Peter Hougård Nielsen, der er formand for Byggegruppen i 3F.

Han fastslår, at det har krævet mange ressourcer at sikre, at Budomex betaler løn efter overenskomsten. Boden fra Budomex og andre firmaer, som bryder overenskomsten, skal bruges til at sikre konkurrence på fair vilkår.

- Det er denne måde, vi vil arbejde på i fremtiden for at efterleve overenskomsterne, understreger Peter Hougård. Nielsen.

Sure lærepenge
Hos Budomex ærgrer Simon Hansen sig. Han er intern rådgiver for ledelsen i firmaet.

- Vi har været presset på likviditeten, og det er ærgerlige og sure lærepenge, vi har betalt. Men vi er ved at få ryddet op og komme til bunds i problemerne med, at der ikke er betalt løn til tiden, siger Simon Hansen.

Han peger på svigt i ledelsen som årsag til de manglende penge i kassen.

- Vi er enige med 3F om, hvad der er rigtigt og forkert. Vi har også kommunikeret det ud til vores ansatte. Så nu er vi ved at være på omgangshøjde - også i fremtiden, siger Simon Hansen.

Dagens Gossip