EP-formand vil parkere handelsforhandlinger med USA

EU's og USA's løbende forhandlinger om en frihandelsaftale bør sættes i bero, indtil der er kommet klarhed over omfanget af USA's overvågning.

Det mener Europaparlamentets formand, tyske Martin Schulz, efter at Tyskland onsdag har klaget til USA efter mistanker om, at amerikanerne har aflyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon.

- Jeg mener, at vi nok skal sætte forhandlingerne på pause nu, siger Schulz torsdag i Bruxelles op til EU-topmødet mellem EU-landenes stats- og regeringschefer.

Den tyske mistanke fik onsdag forbundskansler Merkel til at ringe til USA's præsident, Barack Obama, hvor kansleren ifølge sin talsmand gjorde det klart, at en sådan overvågning er "komplet uacceptabel."

De mange afsløringer af amerikansk overvågning gør altså nu, at Martin Schulz opfordrer til at sætte handelsforhandlingerne mellem EU og USA på pause.

- Der er bestemte standarder og kriterier, som skal opfyldes. Ellers giver det ikke mening at snakke sammen, siger Martin Schulz.

Forhandlingerne blev formelt indledt i juli, men har ligget stille i en periode som følge af nedlukningen af det amerikanske statsapparat.

/ritzau/

Dagens Gossip