Epidemi-ekspert i WHO: Ebola kan godt blusse op igen

Det er muligt, at den dødelige ebolavirus kan blusse op igen i år. Men hvis det sker, vil Vestafrika være parat til at begrænse tilfældene og forhindre virussen i at sprede sig yderligere.

Sådan lyder det fra Christopher Dye, epidemiolog i verdenssundhedsorganisationen WHO's ebola-team, kort efter at WHO tirsdag meddelte, at ebola ikke længere udgør en global sundhedstrussel.

- Jeg håber, at der ikke kommer endnu en opblussen. Men vi kan ikke udelukke det. Der kan komme et eller to tilfælde mere i år. Men efter 2016 er det usandsynligt, at det blusser op igen, siger Christopher Dye.

Virussen er allerede blusset op i begrænset omfang 12 gange, siden epidemien blev stoppet for omkring et år siden. I øjeblikket er der en opblussen i Guinea, som ifølge WHO har kostet syv mennesker livet.

De nye tilfælde stammede sandsynligvis fra en mand, som bar virussen i sig efter tidligere at have overlevet ebola.

De mange tusinder af overlevende kan bære virussen i sig og kan dermed forårsage nye tilfælde. Men risikoen for dette er altså faldende, mener Christopher Dye.

- Nu da vi kun ser små udbrud som det i Guinea i øjeblikket, mener WHO's krisekomité, at Vestafrika kan kontrollere ebola selv. Landene har kapacitet til at holde virussen nede, siger han.

- Derfor er vi ikke længere nødt til at opretholde et internationalt beredskab, som er i stand til at kontrollere virussen, siger Christopher Dye.

Han understreger, at WHO alligevel fortsat vil blive ved med at støtte Vestafrika i kampen mod ebola.

Ebola har kostet cirka 11.300 mennesker livet i Guinea, Sierra Leone og Liberia siden 2013, hvor epidemien brød ud i Guinea.

/ritzau/

Dagens Gossip