Epidemi truer kaffehøsten flere år frem

 

Et alvorligt angreb af bladrust på kaffeplanterne i Mellemamerika er skyld i, at en femtedel af årets høst bliver annulleret. Angrebet estimeres at koste regionen 2,9 mia. kroner og op mod 374.000 arbejdspladser.

»Epidemien er den værste, siden sygdommen kom til regionen første gang i 1976,« skriver den internationale kaffeorganisation ICO i en rapport om situationen i Mellemamerika.

Kaffeproducerende lande som Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua og Costa Rica er ramt af bladrusten, som gør, at bærrene på kaffeplanten ikke modnes. 162 millioner kilo kaffe ventes at gå til spilde i 2012/2013-høsten, hvilket svarer til et fald på mere end 17 procent i forhold til året før.

Halvdelen af høsten næste år

Ifølge rapporten fra den internationale kaffeorganisation vil den triste kaffehøst betyde, at 374.000 ud af 2,2 millioner job vil gå tabt i regionen, der producerer 12 procent af verdens kaffe. Og det bliver endnu værre i høståret 2013/2014, hvor op mod halvdelen af høsten vil blive annulleret, spår rapporten, der tilmed varsler en migrationsbølge mod Nordamerika som følge af de tabte arbejdspladser i kaffeindustrien.

Skal alle de berørte kaffeproducerende bønder have den rette hjælp, kan det nemt løbe op i en regning på over 700 mio. kroner, vurderer kaffeorganisationen, og nævner blandt andet, at nogle vil have glæde af at bruge pesticider i kampen mod den frygtede bladrust. Samtidig bliver iværksat et renoveringsprogram, hvor bønderne bliver guidet til den rette hjælp, ligesom der er et samarbejde i gang med Verdensbanken, der handler om de trængte bønders adgang til lån til brug for renoveringsarbejdet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip