Er dit barn psykopat? Sådan spotter du tegnene allerede fra femugers-alderen

De lukker katten ind i vaskemaskinen og efterlader den der i flere timer. De slår mindre dyr ihjel eller volder skade på andre børn, uden at tænke så meget over det.

Der er her tale om virkelige eksempler på små børn, der afviger fra normalen i deres opførsel. Det er ikke forældrenes eller barnets skyld, men hvad er det så, der gør, at disse børn handler, som de gør? 

Det kan skyldes psykopatiske træk, der muligvis kan identificeres og dermed afhjælpes eller i hvert fald kommes i møde af behandlere – enddog i en meget tidlig alder, mener forskere.

- Jo før vi identificerer disse børn, jo tidligere kan vi hjælpe dem, siger Eva Kimonis til Quartz. Hun er en af forskerne bag et banebrydende studie inden for børnepsykopati.

Det viser, at børn helt ned til treårsalderen kan vise tegn på manglende empati og skyldfølelse over deres slette handlinger. Forskerne ved New South Wales Universitet har undersøgt 300 børn i alderen tre til seks år.

Læs også: Ny forskning: Du kan være psykopat, hvis du ikke gaber

Mangler empati og skyldfølelse
De børn, der havde psykopatiske træk i studierne, reagerede ikke på samme vis, som andre “normale” børn, når de blev vist billeder af mennesker i forstyrrende situationer; et grædende barn fx. 

Børnene med psykopatiske træk havde derudover svært ved at identificere betydningen af forskellige ansigtsudtryk.

Vælger objekter frem for mennesker
Et endnu nyere studie viser desuden, at det er muligt at forudsige, hvorvidt børn helt ned til femugersalderen udvikler de manglende evner til at føle empati og skyld.

Her konkluderer forskerne, at spædbørn, der hellere ser mod en stilstående rød bold frem for mod et menneskeansigt, har en højere risiko for at udvikle de psykopatiske træk senere i livet. Studiet er udgivet i Biological Psychiatry.

Trækkene kan afhjælpes, mener forskerne, ved at lære forældre, hvordan de tackler deres barn anderledes – fx ved at instruere dem i, hvordan de kan være særligt involverende, “varme” og kærlige over for deres børn.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip