Er du kvik nok til at have et Rejsekort?

Sidste år skete det 200.000 gange, at landets rejsende glemte at tjekke ud med deres Rejsekort.

Ifølge Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen (V), er det betænkeligt, at man nærmest kan forhindre borgerne i at bruge den kollektive trafik. Han understreger, at det er et af de spørgsmål, der vil blive taget op, når trafikordførerne, trafikselskaberne og transportministeren den 25. juni skal mødes for at diskutere Rejsekortet.

»Det rejser nogle helt principielle spørgsmål. Umiddelbart virker det som en voldsom konsekvens, så det vil vi gerne have gravet dybere i. Der skal være rimelighed i de sanktioner, man giver, hvis borgerne kommer til at lave fejl,« siger han.

Ifølge Bjørn Wahlsten, der er administrerende direktør i Rejsekortet A/S, er det ikke de glemsomme passagerer, de forsøger at få fat på, men snarere dem, der udnytter kortet bevidst.

»Hvis vi ser et bestemt mønster, der tyder på misbrug, så sender vi en advarsel. Men størstedelen af dem, der har fået en advarsel, ændrer adfærd. Så hvis de efter anden advarsel ikke ændrer adfærd, så vurderer jeg, at vi rammer rimelig korrekt,« siger han.

Grunden til sanktioner og advarselsregistre er, at de rejsende kan snyde med kortet på længere strækninger, skriver Berlingske. Således vil en tur fra København til Aalborg kun koste 50 kroner, hvis man glemmer – eller »glemmer« at tjekke ud.

Per Homann Jespersen, trafikforsker ved Roskilde Universitet, mener, at det helt fra starten har været en fejl at få DSB med i Rejsekortet, fordi dækningsområdet bliver for stort. Han henviser til, at systemet med et rejsekort fungerer bedre inden for byområder, som for eksempel i London.

»Det her er én af de helt centrale problemstillinger, som er affødt af, at vi ville have et kort, der dækker hele landet. Det skulle man have tænkt igennem for lang tid siden, og det er bare endnu et eksempel på det dårlige systemforberedende arbejde, der har været med Rejsekortet,« siger han.

Hos Rejsekortet oplyser man, at 300 mennesker indtil videre har fået frataget deres Rejsekort. Sker det, kan man købe enkeltbilletter eller investere 80 kroner i et anonymt Rejsekort, som kan inddrages efter to gange, hvor der ikke er tjekket ud. Og endelig er der mulighed for at købe virtuelle klippekort via smartphone.

Hos Forbrugerrådet har man endnu ikke modtaget henvendelser fra folk, som mener, de uretmæssigt er blevet udelukket fra systemet.

Dagens Gossip