Er kvinders blærer mindre end mænds?

Det er en udbredt påstand, at kvinder generelt er dårligere til at holde sig end mænd. Men findes der overhovedet en fysiologisk forskel på mænd og kvinder, når det kommer til evnen til at holde sig?

Men nej; der findes ikke en umiddelbar forskel i hyppigheden af vandladning mellem mænd og kvinder, fortæller professor og specialeansvarlig overlæge på Urinvejskirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital Lars Lund til Videnskab.dk.

Fysiologisk er blæren, blærens størrelse og blærens elasticitet hos mænd og kvinder nemlig ens. Centrene i hjernen og rygmarven, der regulerer tissetrangen, er også ens, og vi oplever derfor formentlig tissetrang ens. Der er altså ikke den fysiologiske forskel, som Erik tror.

Den eneste forskel på mænd og kvinders blærer er urinrørets længde. Hos kvinder er urinrøret 3-4 centimeter langt, mens det hos mænd er 18-20 centimeter langt. Desuden har manden en blærehalskirtel (prostata), som sidder i forbindelse med urinrøret, og som kvinder ikke har.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor stinker tis, når man har spist asparges?

Forskellen i urinrørets længde og tilstedeværelsen af blærehalskirtlen har umiddelbart ingen indvirkning på tissetrangen, hvis man taler om sunde og raske unge mennesker. Der kan ifølge Lars Lund også være andre årsager til, at nogle personer kan holde længere på vandet end andre; men disse årsager er ikke kønsspecifikke.

Eksempelvis er hyppigheden af vandladningstrang direkte koblet til væskeindtaget. Nogle mennesker drikker mere end andre, og de vil derfor også have behov for at gå på toilettet oftere.

En anden årsag, der ofte bliver adresseret på urinvejskirurgiskafdelingen, hvor Lars Lund er professor og overlæge, er hjernens og kroppens træning i at holde tissetrangen tilbage.

Nogle mennesker lider af for hyppig vandladning og skal måske på toilettet en gang i timen. Når disse mennesker kommer i behandling, giver lægerne patienterne nogle redskaber, der hjælper dem til at holde vandladningen tilbage i længere tid.

Læs også hos Videnskab.dk: Alle mænd har engang været kvinder

Det drejer sig blandt andet om 'tisse-skemaer', hvor patienterne gradvist lærer kroppen at holde sig i et kvarter mere af gangen, så tissetrangen melder sig senere og senere.

»Vi kan på den måde træne kroppen og hjernen til at holde tissetrangen tilbage i længere tid. Denne træning kan det da også godt være, at nogle mennesker foretager selv, og det kan være årsagen til, at de ikke skal så ofte på toilettet som andre. Eksempelvis er frisører og sygeplejersker kendt for at holde sig i lang tid, hvilket kan give dem en alt for stor og slap blære senere i livet. Dette kan lede til problemer med at få blæren tømt, når man går på toilettet,« siger Lars Lund.

Der er altså ingen forskel på, hvor meget mænd og kvinder fysiologisk er i stand til at holde tissetrangen tilbage.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor får kaffe og alkohol dig til at tisse

Af Videnskab.dk.

Dagens Gossip