Er lønmodtagerne sløve? Nu kommer svarene

Yder danskerne for lidt i for få timer på jobbet? Er der for lidt konkurrence på hjemmemarkedet til skade for den økonomiske vækst? Eller er det for vanskeligt at sammenligne produktiviteten med den i andre lande?

Sådan lyder nogle af de spørgsmål, som Produktivitetskommissionens formand, professor Peter Birch Sørensen begynder at besvare, når den første delrapport i dag bliver fremlagt i København.

Baggrunden er, at Danmarks produktivitet igennem de sidste ti år kun er vokset med 0,7 procent om året i gennemsnit. Og derfor bliver kommissionens resultater ventet med spænding, fortæller chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Frederik I. Pedersen.

- Det forhold, at den danske produktivitet er gearet ned, og de analyser, der indtil videre er lavet, efterlader ikke nogen sikre svar på, hvorfor det er sådan. Og produktivitetsvækst er meget afgørende for økonomien på sigt, siger han.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger selv på manglende investeringer i erhvervslivet og på et faldende uddannelsesniveau som forklaring på den lave vækst.

Men problemer med at måle produktiviteten og et høj prisniveau i Danmark kan også være årsager til, at det danske produktivitetsniveau scorer lavt på mange parametre i forhold til øvrige 32 OECD-lande, som vi sammenligner os med.

- Vi skal have set på, om der er specielle forhold, hvor Danmark skiller sig ud i forhold til andre lande. Men i første omgang regner vi med, at kommissionen vil stille diagnosen. Og så må medicinen blive ordineret frem til udgangen af næste år, hvor arbejdet skal være færdigt, siger Frederik I. Pedersen.

Formanden for hovedorganisationen FTF med 450.000 offentligt og privat ansatte lønmodtagere, blandt andre sygeplejersker, politibetjente og lærere, ser frem til at få løst den mangeårige gåde om, hvorfor det danske vækstlokomotiv tilsyneladende kører langsommere end konkurrenternes.

- Vi får jo hele tiden at vide, at de danske lønmodtagere ikke producerer godt nok. Det er vi ret trætte af, for vores opfattelse er, at folk faktisk løber stærkere og stærkere. Derfor har vi forventninger om, at man kigger på produktivitet på en anden måde, men også at der kommer nogle forslag til, hvordan man gennem innovation af arbejdsprocesser og medarbejderinddragelse kan blive mere produktive, siger Bente Sorgenfrey.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip