Er Vettel en helt eller skurk?

Red Bulls tredobbelte verdensmester havde kort forinden overhalet sin australske kollega og snuppet sejren i Malaysias Grand Prix.

En kontroversiel sejr, for han gjorde det på trods af at ’multi 21, holdets kodeord for at ,’I holder jeres pladser og kører sikkert i mål’, var kaldet over Red Bulls interne teamradio.

Sebastian Vettel havde i sin jagt på vigtige VM-point set stort på en direkte ordre og kørt sin egen chance.

En handling, som dagen derpå nærmest har medført lynchstemning blandt tidligere formel 1-kørere og kommentatorer.

Den tidligere McLaren-kører, englænderen John Watson, gik forrest i kritikken. Han opfordrede Red Bull til at give tyskeren karantæne fra at køre næste formel 1-løb i Kina om tre ugers tid.

- Den eneste måde at straffe ham på er ved at sige, at ’du må stå udenfor i næste løb’. Jeg er sikker på, at hvis andre kørere på andre hold ikke adlød en team-ordre, så ville de blive suspenderet eller fyret, siger han til BBC.

Karantæne eller ej, Red Bulls’ teamchef Christian Horner har indtil videre kun meldt ud, at han skal have en samtale med Sebastian Vettel.

Men det vil udelukkende være op til Red Bull selv, om Sebastian Vettel skal straffes for at bryde holdets interne aftale om at neutralisere løbet mellem sig. For der står ingen steder i det internationale motorsports forbunds (FIA) reglement, at du ikke må overhale din holdkammerat.

Alligevel mener John Nielsen, formel 1-ekspert hos Viasat, at Sebastian Vettels handling var forkert.

- Man kan diskutere, om teamets beslutning var den rigtige. Men den var altså taget, og så skal man rette sig efter den, fortæller han og tilføjer:

- Så det var en arrogant handling af Sebastian Vettel, at han satte sin egen interesse før teamets og sin teamkollega. Det giver en ubalance i arbejdsforholdet mellem de to og kan være særdeles skadeligt.

Én ting er interne aftaler hos Red Bull. En anden er, at formel 1 kun lever, fordi millioner af fans elsker at se verdens bedste racerkørere kæmpe til sidste sving om sejren. Gider de se løb, som afgøres ved, at diverse teamchefer dikterer paradekørsel frem til målstregen?

Nej, mener forhenværende formel 1-kører Nicolas Kiesa.

- Det, der tiltaler mig ved Vettels handling, er, at du får noget her, som gør, at formel 1 ikke går hen og bliver kedeligt. For er der én ting, som har skræmt fans væk fra formel 1, så er det team-ordrer. Der kan du jo ligeså godt slukke fjernsynet, for du ved alligevel, hvad resultatet ender med, siger han og fortsætter:

- Når du har en kører som Vettel, der gør, som han gør, så er han med til at skabe en kontroversiel karakter i formel 1. Og det er godt, for formel 1 er blevet så poleret. Det er små robotter, der render rundt og siger de rigtige ting. Og opfører sig på den rigtige måde, forklarer han.

Mark Webber, som blev en af stridens ufrivillige hovedpersoner, er nu så skuffet, at han vil overveje sin fremtid hos Red Bull de kommende uger. Også selv om Sebastian Vettel har givet ham en undskyldning for, at han brød med kode ’Multi 21.

 

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip