Erdogan advarer EU om flere exits efter brexit

Europas politikere formår ikke at bekæmpe fremmedhad og frygten for islam og muslimer, der breder sig i Europa.

Det siger flere tyrkiske politikere fredag efter folkeafstemningen i Storbritannien, hvor britiske vælgere har sagt nej til fortsat medlemskab af EU.

Flere tyrkiske ledere hæfter sig ved, at de britiske EU-modstandere i valgkampen blandt andet fokuserede på indvandring og fremmedfrygt, mens højrefløjspartier generelt er i fremgang rundt om i Europa.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger i en udtalelse fredag aften, at islamofobi er en af grundene til, at EU sylter den tyrkiske anmodning om at blive medlem af unionen.

- Det er derfor, de forsinker vores optagelse, siger Erdogan, der advarer om, at der kan komme mange flere exits som det britiske.

- Hvis uoverensstemmelserne breder sig, og EU fortsætter ad samme kurs, vil det inden længe være uundgåeligt med nye exits, mener Erdogan.

Det er i tråd med, hvad nogle af de tyrkiske ministre sagde tidligere på dagen.

- Opsplitningen af EU er indledt. Storbritannien var de første til at forlade skuden, skriver vicepremierminister Nurettin Canikli på Twitter.

En anden tyrkisk minister, EU-minister Ömer Celik, kritiserer, at den britiske valgkamp har været præget af islamofobi og antityrkiske udsagn, som nogle af de ledende politikere har stået bag.

Med Storbritanniens og premierminister David Camerons varslede exit har Tyrkiet mistet en af sine hidtil trofaste støtter i kampen for tyrkisk medlemskab af Den Europæiske Union.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip