Erdogan bøjer sig: Folkeafstemning om park

Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, lover efter et møde med demonstranter, at det omstridte byggeri i Gezi-parken i Istanbul ikke bliver sat i gang, før det er godkendt af retsvæsnet og af vælgerne i en folkeafstemning.

Det oplyser de demonstranter, som deltog i mødet med landets leder sent torsdag.

Planerne om at bygge i Gezi-parken behandles i øjeblikket ved en domstol.

Erdogan skal have forsikret om, at han vil respektere domstolens afgørelse og vente med byggeriet, indtil sagen er færdigbehandlet.

- Hans udtalelse om, at projektet ikke bliver sat i gang, før retsvæsnet har taget en beslutning, er aftenens positive nyhed, siger Tayfun Kahraman fra en af de grupper, der har organiseret de seneste to ugers store demonstrationer på Taksim-pladsen i Istanbul.

Tayfun Kahmaran deltog i mødet med Erdogan i premierministerens residens i Ankara. Også flere af de skuespillere og kunstnere, som har deltaget i protesterne, var med til mødet.

Får byggeriet grønt lys fra retsvæsnet, skulle Erdogan have garanteret at lade det være op til en folkeafstemning at afgøre projektets endelige skæbne.

Afstemningen bliver et lokalt anliggende for borgerne i Istanbul eller måske kun for vælgerne i den bydel, hvor parken ligger. Det meddelte regeringen onsdag.

De seneste uger har der været store demonstrationer og optøjer på Taksim-pladsen ved siden af parken og i andre af landets store byer. Det begyndte som en protest mod byggeplanerne, men er siden vokset til en generel kritik og utilfredshed med regeringen.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip