Erdogan bryder tavshed: Drop egoer og dan regering

Skrevet af admin

11/06/2015

Mest læste i dag

Der skulle gå fire dage, før Tyrkiets præsident var klar til en offentlig optræden efter det store nederlag til sit parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), ved søndagens parlamentsvalg.

Recep Tayyip Erdogan, som grundlagde AKP for knap 15 år siden, kalder til politisk orden.

- Alle bør tilsidesætte deres egoer og få dannet en regering så hurtigt som muligt i overensstemmelse med forfatningen, siger Erdogan på tyrkisk tv.

Premierminister Ahmet Davutoglu har erklæret, at Tyrkiets største parti er klar til at forhandle med alle partier i folkeforsamlingen om en koalitionsregering.

En koalition synes nødvendig, da AKP mistede flertallet i det 550 sæder store parlament i Ankara ved søndagens valg.

Det prokurdiske parti HDP, som med pæn margin klarede spærregrænsen på 10 procent, har allerede sagt, at det går efter en koalition - men med alle andre end Erdogans AKP.

Præsidenten udtrykker håb om, at partierne "vælger en løsning frem for en krise."

- Vi kan ikke efterlade Tyrkiet uden en regering, uden en ledelse, siger Erdogan og understreger, at "folkets vilje" skal respekteres.

- Alle bør respektere nationens vilje. De politiske partier bør læse og forstå dette politiske billede korrekt, siger præsidenten.

Recep Tayyip Erdogans drøm om mere magt til sig selv forliste i første omgang med det for ham skuffende valgresultat.

En folkeafstemning om en forfatningsændring til et præsidentielt styre ville kræve, at AKP havde fået to tredjedele af stemmerne.

Partiet fik opbakning fra lidt over 40 procent af vælgerne.

Erdogan langer i sin tale i Ankara også ud efter Vesten, som han beskylder for i Syrien at bekæmpe tyrkere og arabere, mens den amerikansk ledede koalition i stedet - ifølge præsidenten - støtter kurdiske "terrorister".

/ritzau/Reuters