Erdogan er favorit ved Tyrkiets første præsidentvalg

Skrevet af admin

10/08/2014

Mest læste i dag

Recep Tayyip Erdogan, premierminister i Tyrkiet, er favorit til at vinde søndagens præsidentvalg i landet og dermed sikre sig en plads i historien, som landets første folkevalgte statsleder.

Indtil nu er tyrkiske præsidenter blevet udpeget af parlamentet, men en ny lov har lagt beslutningen over til befolkningen, som har tre kandidater at vælge imellem.

Valglokalerne åbner klokken syv dansk tid og lukker igen klokken 16. Og Erdogan, premierminister siden marts 2003, ventes at sikre sig sejren allerede i første valgrunde.

Det er forbudt at offentliggøre meningsmålinger umiddelbart op til valget, men to målinger i juli viste en opbakning til Erdogan på omkring 55 procent. Det er 20 procentpoint foran den nærmeste udfordrer, Ekmeleddin Ihsanoglu. Langt efter kommer den tredje kandidat, Selahattin Demirtas, leder af det venstreorienterede og prokurdiske Folkets Demokratiske Parti.

Udsigten til, at Erdogan strammer sit greb om den politiske magt, har polariseret den tyrkiske befolkning.

Kernetilhængerne, religiøse konservative, vil se Erdogans indtagelse af præsidentposten som kulminationen på hans bestræbelser på at omforme Tyrkiet. I sine 11 år som premierminister har han formået at bryde en sekulær elites dominans, som har været gældende, siden Mustafa Kemal Atatürk grundlagde det moderne Tyrkiet i 1923 på ruinerne at Det Osmanniske Rige.

Hans modstandere derimod ser ham som en moderne sultan, som trækker Tyrkiet - medlem af militæralliancen Nato og kandidat til at blive medlem af EU - længere væk fra Atatürks sekulære idealer.

- Under forudsætning af, at Erdogan vinder, vil det være begyndelsen på en ny æra, siger Marc Pierini, tidligere EU-ambassadør i Tyrkiet, fra tænketanken Carnegie Europe, til Reuters.

Erdogan har ikke lagt skjul på sin ambition om at ændre den tyrkiske forfatning, så præsidenten får en reel udøvende magt.

- Når en mand som Erdogan bliver den første folkevalgte præsident, vil det selv med en uændret forfatning betyde, at Tyrkiet skifter til et halvvejs præsidentielt system, siger et højtstående medlem af Erdogans Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP).

- Med start fra denne søndag vil der være et nyt system.

/ritzau/Reuters