Erdogan erkender »ekstreme« politimetoder

Sociale medier som Twitter og Facebook er fyldt med billeder af demonstranter med gruopvækkende skader, ligesom flere meldes dræbt, og nu erkender den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, at politiet har brugt »ekstreme« metoder i kampene mod demonstranterne.

»Det er sandt, at der er blevet begået fejltagelser og at benyttet ekstreme metoder i politiets aktioner,« siger Erdogan ifølge AFP.

Regeringen varsler, at man vil retsforfølge politibetjente, der optræder »uforholdsmæssigt«, men samtidig opfordrer den tyrkiske præsident, Abdullah Gül, demonstranterne til at trække sig tilbage.

I en officiel udtalelse siger præsidenten, at volden i forbindelse med demonstrationerne omkring Taksim Pladsen har nået et »bekymrende« omfang.

»Vi bliver alle nødt til at optræde modent, så demonstrationerne, som har nået et bekymrende niveau, kan aftage,« udtaler Gül, der ligeledes opfordrer politiet til at optræde besindigt.

Demonstrationerne mod regeringen er nogle af de mest voldelige, Tyrkiet har oplevet i årevis. Balladen blev udløst på grund af planer om at opføre et indkøbscenter i en park på Istanbuls Taksim Plads, der et samlingspunkt for regeringskritiske kræfter, men siden har demonstrationerne udviklet sig til at være rettet direkte mod Erdogans regering.

Alene i Istanbul vurderes det, at op mod 1.000 demonstranter er kommet til skade under sammenstødene med politiet. Der demonstreres også i hovedstaden Ankara, ligesom der er planlagt demonstrationer i flere andre større byer.

Både den britiske og den amerikanske regering har udtrykt bekymring over volden. Mens det britiske udenrigsministerium beder tyrkisk politi om at udvise tilbageholdenhed, opfordrer amerikanerne den tyrkiske regering til at sikre demonstranternes »grundlæggende ytrings-, forsamlings- og foreningsfriheder«.

Dagens Gossip