Erdogan: EU behøver Tyrkiet mere end Tyrkiet behøver EU

Skrevet af admin

19/04/2016

Mest læste i dag

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger i en tv-transmitteret tale, at Den Europæiske Union mere har brug for Tyrkiet, end Tyrkiet har brug for EU. Udtalelsen blev mødt med bifaldsråb fra andre politikere i Ankara.

Erdogan fordømmer samtidig en rapport fra EU-Parlamentet, som kritiserer mangel på demokrati i dele af Tyrkiet. Ifølge den tyrkiske præsident er EU-rapporten "provokerende".

Erdogan kritiserer rapporten for ikke at rose Tyrkiet for at tage imod over 2,7 millioner flygtninge fra nabolandet Syrien.

- Vores land har taget sig af tre millioner mennesker, så de ikke forstyrrer europæerne. Står der noget om det i rapporten? hedder det i talen.

- På et tidspunkt, hvor vores relationer til EU er inde i en positiv fase med hensyn til migranter og flygtninge, så er det provokerende at komme med en rapport som denne, siger Erdogan og tilføjer:

- Der er dårlige intentioner bag det meste af Vestens kritik af Tyrkiet.

EU-Kommissionen har givet yderligere 110 millioner euro - omkring 820 million kroner - til Tyrkiet ud af den store støttesum på tre milliarder euro, som er blevet udlovet for at hjælpe flygtninge i Tyrkiet.

Tyrkiet har fået en række løfter fra EU til gengæld for, at Ankara optrapper bestræbelserne på at dæmme op for strømmen af flygtninge og migranter til EU.

De største politiske partier i Europaparlamentet stillede sig i sidste uge forsigtigt bag den aftale, som EU i marts indgik med Tyrkiet om afviste asylansøgere.

For at lette presset på Grækenland aftalte parterne, at afviste asylansøgere samt flygtninge og migranter, der ikke søger asyl i Grækenland, sendes tilbage til Tyrkiet.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage over havet, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU.

Aftalen er blevet mødt med stærk kritik fra organisationer som FN og Amnesty International, fordi Tyrkiet dagligt sender flygtninge tilbage til det krigshærgede Syrien.

/ritzau/AFP