Erdogan har nul respekt for løsladelse af avisfolk

Skrevet af admin

28/02/2016

Dagens topnyheder

Tyrkiets højesteret valgte torsdag at løslade to tyrkiske redaktører fra avisen Cumhuriyet. Men den beslutning har landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ingen respekt for.

- Jeg er ikke enig med beslutningen, og jeg har ingen respekt for den, siger Erdogan til journalister søndag, inden han tager på en ugelang rejse til Afrika.

- Denne sag har intet at gøre med ytringsfrihed. Det er en spionsag, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

De to redaktører Can Dundar og Erdem Gül blev fængslet i november for at publicere videooptagelser, der angiveligt viser, hvordan efterretningstjenesten hjælper med at sende våben ind i nabolandet Syrien.

De er tiltalt for at skaffe sig og afsløre statshemmeligheder. De er også tiltalt for "med vold" at ville "omstyrte den tyrkiske regering" og for at "støtte en væbnet terrororganisation".

Anklagemyndigheden har krævet de to redaktører fængslet på livstid.

Sagen har ført til kritik fra EU, som har krævet, at tyrkerne respekterer internationale menneskerettigheder.

Men de to forlod fredag før solopgang fængslet i Istanbul, efter at højesteret havde truffet afgørelse om, at de to mænds rettigheder var blevet krænket med fængslingen.

De to avisfolk skal dog stadig for en dommer 25. marts, hvor retssagen mod dem begynder.

Ozgur Ozel, en af lederne i oppositionspartiet CHP, raser over Erdogans udtalelser.

- I dag har præsidenten forsøgt at give instruktioner til domstolene. Forfatningen er blevet trådt på i dag. Det er uansvarligt misbrug, siger han.

Erdogan mener, at frihed for medierne efter næsten 15 år med hans AKP-parti ved magten er nået til et "ideelt punkt".

- Jeg tror på at forsvare ytringsfriheden til det sidste. Men jeg tror ikke på at bruge ytringsfriheden som en maske til at angribe landet, siger Erdogan.

/ritzau/AFP