Erdogan langer igen ud efter USA: Gülen skal udleveres

Forholdet mellem Tyrkiet og Vesten slår nye skår, efter at præsident Recep Tayyip Erdogan tirsdag aften i en tv-tale langer hårdt ud efter Tyrkiets allierede fra USA.

Præsidenten gentager sit ønske om, at USA udleverer eksilprædikanten Fethullah Gülen til Tyrkiet.

Erdogan mener, at Gülen stod bag kupforsøget mod ham i juli.

- Man skal være blind og døv, hvis man ikke kan se, at Gülen står bag alt dette, siger Erdogan ifølge Reuters.

Erdogan siger, at det er "utåleligt" at vente på at få prædikanten udleveret. Han beklager sig desuden over, at amerikanske myndigheder kræver bevis for Gülens indblanding i kupforsøget.

- Når vi beder om at få en terrorist udleveret, så bør man opfylde det ønske. Når man begynder at spørge efter dokumenter og lignende, så er det en stor hindring for, at vi kan bekæmpe terrorisme.

Gülen har levet i eksil i USA siden 1999, og han har hidtil benægtet alle former for involvering i kupforsøget mod Erdogan 15. juli.

Tyrkiske myndigheder har sendt en stak dokumenter til amerikanske myndigheder for at få Gülen udleveret. Det har den tyrkiske justitsminister tidligere sagt.

- Når det handler om at bekæmpe terrorisme, så har vi ingen tid at spilde. Det er ganske enkelt ikke holdbart, hvis vi skal vente seks måneder eller et år, siger Erdogan.

USA's udenrigsminister, John Kerry, har tidligere sagt, at Tyrkiet må fremlægge "utvetydige beviser" i stedet for "beskyldninger", hvis den muslimske prædikant skal udleveres.

Efter kupforsøget har forholdet mellem Tyrkiet og Nato-allierede lande lidt et knæk. Enkelte tyrkiske regeringsmedlemmer har endda beskyldt USA for at stå bag kuppet.

Siden kupforsøget har tyrkiske myndigheder slået hårdt ned på op mod 18.000 personer, som myndighederne mener står i ledtog med Fethullah Gülen. Personerne er blandt andet blevet anholdt eller fyret.

/ritzau/

Dagens Gossip