Erdogan lover hurtig omstrukturering i militæret

Der var væsentlige mangler i efterretningerne op til fredagens mislykkede militærkup i Tyrkiet. Sådan lyder det fra den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, torsdag aften.

Præsidenten siger samtidig, at landets væbnede styrker hurtigt vil blive omstruktureret.

- Det er meget tydeligt, at der var væsentlige huller og mangler i vores efterretninger, det er der ingen pointe i at prøve at skjule eller benægte.

- Det har jeg også sagt til lederen af den nationale efterretningstjeneste, siger Erdogan i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Siden det fejlslagne kupforsøg i weekenden har Erdogan og regeringen foretaget en større udrensning i blandt andet militæret og retssystemet.

Præsidenten har samtidig åbnet for en debat om genindførelse af dødsstraf, og onsdag blev der indført undtagelsestilstand i landet.

Erdogan siger, at der ikke står noget i vejen for at forlænge den i øjeblikket tre måneder lange undtagelsestilstand, hvis det bliver nødvendigt.

Et nyt kupforsøg mod regeringen er muligt. Men det vil ikke være nemt, lyder det fra præsidenten, der siger, at "vi er mere vagt".

Gülen-bevægelsen, der ledes af Fethullah Gülen, som Erdogan mener står weekendens kupforsøg, vil ifølge præsidenten blive behandlet som "enhver anden separatistisk terrororganisation". Erdogan drager dermed en parallel til regeringens årelange kamp mod militante kurdere.

- Vi vil fortsætte kampen (...) hvor end de måtte befinde sig. Disse mennesker har infiltreret statsorganisationen i dette land, og de har gjort oprør mod staten, siger Erdogan.

Han kalder fredagens begivenheder "umenneskelige" og "umoralske".

Dødstallet fra weekendens fejlslagne militærkup er ifølge præsidenten steget til 246. Ifølge Reuters tæller Erdogan ikke selve kupmagerne med i det tal. Tidligere har nyhedsbureauet Anadolu skrevet om i alt 240 dræbte. Derudover blev 2185 personer såret.

Erdogan siger også, at myndighederne har pågrebet 10.400 mennesker siden kupforsøget, og at yderligere 4060 er anholdt, heriblandt 103 generaler.

Ifølge Reuters er omkring 60.000 soldater, betjente, dommere, anklagere, embedsmænd og lærere blevet suspenderet fra deres job.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip