Erdogan lover på ny at støtte dødsstraf efter kupforsøg

Skrevet af admin

07/08/2016

Dagens topnyheder

Hvis det tyrkiske parlament stemmer for, at der skal indføres dødsstraf efter sidste måneds kupforsøg, så vil præsident Recep Tayyip Erdogan underskrive loven.

Det siger han til over en million tyrkere, der søndag aften er samlet i Istanbul for at udtrykke afsky for det fejlslagne militærkup.

Demonstrationen, der er kulminationen på flere ugers massedemonstrationer, vises på det nationale tv.

- Hvis nationen træffer en sådan beslutning (om dødsstraf red.), så tror jeg, at de politiske partier vil stå ved beslutningen.

- Jeg vil godkende beslutningen, som træffes af parlamentet, siger han.

Han afviser de kritiske røster i EU og minder om, at også USA, Japan og Kina har dødsstraf.

- I dag er der dødsstraf i flertallet af lande i verden, konstaterer han.

Efter kupforsøget 15. juli var Erdogan hurtigt ude at true med at genindføre dødsstraf for at kunne maksimere straffen mod de folk, der stod bag.

Erdogan langer på ny hårdt ud efter den eksilerede præst Fethullah Gülen og hans tilhængere for at stå bag kupforsøget. Gülen, der i dag lever i USA, var tidligere en af Erdogans nærmeste allierede.

- De vil betale en pris for, hvad de har gjort, lover han.

Vesten kritiserer Erdogan for være i gang med store udrensninger og fængslinger af blandt andet officerer i hæren, dommere, journalister og universitetslærere efter kupforsøget.

Omvendt har Tyrkiet anklaget USA og EU for indirekte at have støttet kupforsøget.

Hvis Erdogan skriver under på en lov om dødsstraf, kan det samtidig betyde dødsstødet for Tyrkiets optagelsesforhandlinger med EU. Det er et ufravigeligt krav fra EU til kandidatlande, at de ikke støtter dødsstraf.

273 personer mistede livet ved det fejlslagne kupforsøg 15. juli. Blandt dem var 34 kupmagere.

/ritzau/Reuters