Erdogan truer udenlandske ambassadører: Stop provokation

Udenlandske ambassadører i Tyrkiet spiller en "provokerende" rolle i forhold til en stribe anholdelser, der har fundet sted den seneste uge i landet, mener premierminister Recep Tayyip Erdogan.

Premierministeren er rasende over den omfattende undersøgelse, der ligger til grund for, at 24 personer, blandt dem to sønner af Erdogans ministre, står anklaget for korruption.

- I de seneste dage har ambassadører, højst mærkværdigt, været involveret i provokerende handlinger.

- Jeg appellerer til dem: I skal gøre jeres job. Hvis I går ud over jeres beføjelser, kan dette blive en sag for regeringen. Vi er ikke tvunget til at have jer i vores land, siger Erdogan på et politisk møde i provinsen Samsun ved Sortehavet.

Den amerikanske ambassade i Tyrkiet nægter at have spillet en rolle i korruptionsefterforskningen.

- Ingen skal forsøge at skabe splid i det amerikansk-tyrkiske forhold med grundløse beskyldninger, skriver den amerikanske ambassadør i Tyrkiet, Francis Ricciardone, på Twitter.

Reza Zarrab, en forretningsmand fra Aserbajdsjan, er anklaget for at stå bag et netværk, som har bestukket politikere til at skjule et ulovligt salg af guld til Iran via Halkbank.

Halkbank har været under beskyldning fra USA for ulovlige transaktioner til Iran, men banken har hidtil nægtet at have overført penge.

Den amerikanske ambassadør har tidligere over for kolleger fra EU sagt, at USA har bedt Tyrkiet om at stoppe overførsler til Iran.

- De (Tyrkiet, red.) har ikke lyttet til os. I ser et imperium kollapse, er Francis Ricciardone citeret for at have sagt til ambassadører fra EU-lande.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip