Erdogan vil have nyt perspektiv i bombeefterforskning

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, nedlagde onsdag en krans i Ankara på det sted, hvor to selvmordsbomber i weekenden dræbte mindst 97 mennesker og sårede omkring 200.

Den tyrkiske leder siger, at alle undersøgelser af bombeanslagene skal have "et andet perspektiv".

Det tyrkiske indenrigsministerium siger, at det har afskediget topcheferne i politiet, i efterretningstjenesten og i sikkerhedsstyrkerne for bedre at kunne gennemføre effektive undersøgelser af alle aspekter ved bombeanslagene.

Det er uklart om de fjernede ledere vil blive indsat igen efter undersøgelserne.

Den tyrkiske leder, der har været usædvanligt stille, siden en fredsmarch i den tyrkiske hovedstad blev mål for det værste terrorangreb i landet nogensinde, nedlagde onsdag også en krans sammen med den besøgende finske præsident, Sauli Niinistö.

Ved en fælles pressekonference med sin gæst brød Erdogan tre dages tavshed og understregede, at Tyrkiet gør alt, hvad der er muligt for at pågribe de skyldige. Han siger, at der blandt andet er taget dna-prøver for at få identificeret gerningsmændene.

Deltagerne i fredsmarchen var overvejende venstreorienterede og prokurdiske aktivister.

Erdogan siger, at han mener, at der er en forbindelse mellem Syrien og selvmordsbomberne. De tyrkiske myndigheder har tidligere gjort det klart, at Islamisk Stat er den hovedmistænkte i efterforskningen.

Det blodige angreb har givet politiske modstandere lejlighed til at kritisere Erdogans styre. Der er kun tre uger til, at Tyrkiet afholder parlamentsvalg, og eksplosionerne i Ankara er blevet centrum for politiske spekulationer.

Støtter til præsidenten og hans parti, det islamiske AKP, mener, at bomberne blev sprængt for at underminere den tyrkiske stat og skade landets position i Mellemøsten.

Fra politiske modstandere lyder det derimod, at Erdogans styre har blod på hænderne. I bedste fald fordi landets efterretningstjeneste har fejlet.

I værste fald fordi styret ligefrem har medvirket til planlægning af angrebet.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip